Wetenschappers hebben ontrafeld hoe pepers aan hun 'heetheid' komen. Hoewel de peper (Capsicum annuum) wereldwijd één van de meest verbouwde en gebruikte specerijen is en we weten dat de - natuurlijke - chemische verbinding capsaïcine ons soms de tranen in de ogen doet schieten, is pas nu duidelijk geworden hoe dat genetisch in elkaar steekt. Het genoom van de peper is namelijk voor het eerst helemaal in kaart gebracht.

Daaruit blijkt dat er van het gen dat verantwoordelijk is voor de scherpte in de peper 7 'inactieve' en 1 wel functionerende kopieën voorkomen. De onderzoekers denken dat dit laatste, daadwerkelijk capsaïcine-genererende gen als laatste mutatie in een serie is ontstaan. Zo blijkt tomaat ook vier van deze genen te hebben, maar die zijn allemaal inactief.

Omdat de scherpte de plant minder aantrekkelijk maakte, heeft de mutant zich goed kunnen verspreiden. De onderzoekers zien allerlei specifieke mogelijkheden in het verschiet. Waarom eigenlijk niet meteen een van de slapende genen in de tomaat geactiveerd? Lekker en makkelijk voor de salsa, schrijft de Huffington Post.
Dit artikel afdrukken