In de Ondertussen van zaterdag 21 december en zondag 22 december vallen mij deze berichten op:

- de Franse president Emmanuel Macron ziet af van €6.220 pensioen per maand. Daar zou de dit weekend 42 jaar geworden president in de toekomst recht op hebben als voormalig staatshoofd van Frankrijk. Bovendien heeft Macron besloten niet in de zogeheten Constitutionele Raad plaats te nemen. Voormalige presidenten van de Republiek zijn levenslang lid van dit gremium en krijgen daarvoor een vergoeding van €13.500 euro per maand. De Franse regering wil naar één uniform pensioensysteem, in plaats van de huidige 42 verschillende pensioenstelsels (De Morgen), de Fransen lopen daar al weken tegen te hoop met betogingen en stakingen. Voor de kerst riep Macron op tot een 'wapenstilstand', zodat iedereen die voor de kerst familie wil bezoeken, daar ook naartoe kan reizen (NRC). Of iedereen op tijd is voor de kerstdis, moet nog blijken.

- de kerstdis dreigt dit jaar het toneel van de Vega- en Carnivoorse Twisten te worden, voorspelt het Financieele Dagblad. De krant presenteert als amuse een "politiek correct, conflictmijdend en zo CO2-neutraal mogelijk kerstmenu". Daarop onder meer foie gras van voor de veiligheid rond Schiphol gedode wilde grauwe ganzen, niet onder dwang gevoerd, Carne Olandese, op door de NVWA in beslag genomen fout tropisch hout geroosterd boventallig Waterleidingduinendamhert en Oostvaardersplassenkonikpaard en Bosvruchtentaart met CO2-neutrale vlierbessen en bramen uit Natura-2000-reservaten die Nederland op het punt staat als mislukt op te geven.

- kerst zal zacht en zonder sneeuw zijn, zegt de NOS. De winter staat op het punt te beginnen, maar wie de deur uitstapt zou door het zachte weer kunnen denken dat het lente is. Voor mensen met hooikoortsklachten betekent het dat ze de kerstdagen mogelijk doorbrengen met rode ogen en een loopneus. "Ook de natuur denkt dat het lente is", zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. "We zien het aan het gras in de tuin, maar helaas voor hooikoortspatiënten heeft het ook gevolgen voor de hazelaars en de elzen. De eerste exemplaren daarvan staan alweer in bloei en dan krijg je pollen in de lucht."

Volgens de Volkskrant is de klimaatverandering nu echt begonnen. Nee, natuurlijk weet wetenschapsjournalist Maarten Keulemans die het stukje schreef ook wel dat die al honderden jaren geleden begon. Maar de afgelopen jaren veranderde de opwarming van de aarde "van een ietwat abstracte statistiek tot voelbare werkelijkheid. Dit is nog maar het begin, zeggen kenners eenstemmig." Te droog, te nat, te heet, te harde wind, honderden miljoenen schade en de nodige doden. Dat gaan we gewoon meemaken in ons dagelijks leven, zodat het klimaatscepticisme snel over is.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken