Het succes van een mooi schuim valt of staat met het opkloppen van eiwit. Veganisten en mensen met een eiwitallergie moeten meringues en schuimpjes daarom aan zich voorbij laten gaan.

Aquafaba
Goose Wohlt, een software ontwerper, bedacht een oplossing, aldus The Guardian. Wanneer je het vocht (pekelwater) uit een blikje kikkererwten mengt met een half kopje suiker en dit opklopt, ontstaat er een heerlijk luchtig schuim. Wohlt kwam op het idee door de experimenten van de Fransman Joël Roessel, die zich met bonenwater bezig houdt. Wohlt stelde vast dat het blikvocht van kikkererwten alle benodigde eigenschappen van eiwit bevat. Hij noemt het ‘aquafaba’, een samenvoeging van de Latijnse termen voor water en bonen. Waarom het werkt is nog onduidelijk. Wohlt zamelt geld in voor onderzoek hiernaar.

Mogelijkheden
Na de eerste berichten over de mogelijkheden van aquafaba op internet zijn veel mensen er mee gaan experimenteren. Het blijkt dat niet alleen het water van kikkererwten gebruikt kan worden, maar ook van kidneybonen en witte bonen (navy beans). Mensen maken er wafels, chocolademousse, muffins en macarons van. Aquafaba verschijnt ook in hartige gerechten als groentepannenkoeken, ‘egg’noodles en hartige taarten.
De kikkererwten in het blik zijn een gezond en voedzaam bestanddeel van veel gerechten. Met name in salades en curryschotels komen ze goed tot hun recht.

Fotocredits: Vegan Meringue, Veganbaking.net
Dit artikel afdrukken