Paus Franciscus bereidt een klimaatencycliek voor. Topman Ban Ki Moon van de VN biedt de Paus alle ruimte om de gedachten die hij daarin zal ontvouwen van invloed te doen zijn op het beleid van de VN.
Ban Ki Moon wil in 2015 ambitieuze plannen op mondiaal niveau kunnen vaststellen. Toen eerder deze maand bekend werd dat de Paus heeft besloten tot een encycliek was nog onbekend of de Paus enige invloed zou doen gelden op de voorbereidende conferentie in september dit najaar.

Inmiddels weet Vilt te melden dat de Paus persoonlijk aanwezig zal zijn op de tweede Wereldvoedselconferentie die van 19 tot 21 november in Rome zal plaatsvinden. De conferentie wordt georganiseerd door de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, en door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Franciscus weet zich verzekerd van een centrale rol in de twee cruciale en nauw met elkaar verbonden onderwerpen van onze tijd: het voorkomen van oorlog en terreur als gevolg van energiemismanagement en voedseltekorten. Zonder energie kunnen we geen kunstmest maken en voedsel niet over de hele wereld vervoeren. Zonder eten krijgen we ruzie op aarde.
Dit artikel afdrukken