Twee Russische broers, die in Hollywood carrière hebben gemaakt, willen de Westerse eetcultuur in Rusland beentje lichten. De regisseurs Nikita Mikhalkov en Andrei Konchalovsky dienden daartoe een verzoek in bij president Poetin zelf. De Russische regering komt over de brug met een lening van 13 miljoen euro, meldt het AD.

'Vaderlandslievende fast food'
De initiatiefnemers willen een 'alternatief voor westerse hamburgerketens' bieden en daarom een 'vaderlandslievende' fast food keten opzetten. 'Gezien het sociaal-politieke karakter van dit project, vragen we de Russische regering dit te steunen', aldus de regisseurs in hun verzoekbrief aan Poetin. De keten moet de naam krijgen 'Edim Doma'. Dat betekent 'Laten we thuis eten' en is ook de naam van het televisiekookprogramma van de vrouw van Konchalovsky. Het is de bedoeling dat er Russische klassiekers, zoals borsjt en pirozhki geserveerd gaan worden.

'Pure vriendjespolitiek'
Dat past natuurlijk prima in het straatje van Poetin. Hij wil - en moet - de Russische economie versterken om de gevolgen van de westerse sancties op te vangen. Een 'eigen' fast food keten past daar prima in. Al is het maar de vraag of de Russen nog geld over hebben voor buiten de deur eten. Door de inflatie en gestegen voedselprijzen hebben Russen moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Er zijn dan ook criticasters die de lening 'pure vriendjespolitiek' noemen. Voormalig minister van Financiën Alexei Kudrin denkt er het zijne van. "De staat bemoeit zich gewoonlijk niet met de cateringsector", citeert het AD. Volgens Kudrin gaat de nieuwe keten niet zozeer de concurrentie aan met McDonald's, maar met kleine Russische ondernemers.

Fotocredits: 'piroshki', Gary Stevens
Dit artikel afdrukken