Pasgeboren kuikens moeten binnen 36 uur water en voedsel krijgen, niet pas na 60 uur, zoals nu wettelijk bepaald is. Dat is de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in een rechtszaak die Wakker Dier heeft aangespannen.
“Dit is fantastisch nieuws voor de kuikentjes,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier in het persbericht. De inspecteurs van NVWA moeten nu eerder ingrijpen. De vorige minister van Landbouw had de grens op 60 uur gesteld, dat wordt nu dus verkort.
Kuikens worden uitgebroed op speciale broedbedrijven en dan vervoerd naar andere bedrijven waar ze worden afgemest en waar ze voor het eerst voeding en water krijgen. Het ‘gedwongen vasten’ moet korter, het transport dus sneller.
De rechter baseerde zich op een onderzoek van Wageningen University & Research, waaruit bleek dat de sterfte onder de kuikens "significant" toeneemt bij zo’n lange tijd vasten. De uitspraak moet leiden tot minder dierenleed en minder sterfte van de kuikens.
Wakker Dier - Overheid grijpt niet in bij kuikensterfte - Wakker Dier
“Dit is fantastisch nieuws voor de kuikentjes,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier in het persbericht. De inspecteurs van NVWA moeten nu eerder ingrijpen. De vorige minister van Landbouw had de grens op 60 uur gesteld, dat wordt nu dus verkort.
Kuikens worden uitgebroed op speciale broedbedrijven en dan vervoerd naar andere bedrijven waar ze worden afgemest en waar ze voor het eerst voeding en water krijgen. Het ‘gedwongen vasten’ moet korter, het transport dus sneller.
De rechter baseerde zich op een onderzoek van Wageningen University & Research, waaruit bleek dat de sterfte onder de kuikens "significant" toeneemt bij zo’n lange tijd vasten. De uitspraak moet leiden tot minder dierenleed en minder sterfte van de kuikens.
De uitspraak van het CBb kan praktische problemen veroorzaken voor de broederijen. Dat zegt de voorzitter van de brancheorganisatie Centrale Organisate Broedeieren en Kuikens, Anton Butijn, op De Boerderij. “Het hangt ervan af wanneer die periode van 36 uur ingaat, het moment waarop je gaat tellen. Moet je rekenen vanaf de geboorte van het eerste kuiken, als 50% is uitgekomen, of vanaf 6 uur voordat met het afrapen van de kuikens wordt begonnen?”
De uitspraak dwingt de sector tot aanpassing van de processen binnen de broederijen.
Dick, dat mag de lezer van mij invullen zoals hij dat wil.
Dat het dooierzakje decennialang de basis is geweest voor de inrichting van de slachtkuikenketen staat als een paal boven water. Dat het een logische aanpak was ook. Dat het nog beter en efficiënter kan nu ook, al had niemand het bedacht.
Dat het minder gestresste kuikens geeft, is voor iedereen met gevoel voor dieren te zien. *
Je moet door deze betere techniek wel even je systeem aanpassen.
* toch schijnt er nog ‘onderzoek’ nodig te zijn om dat aan te tonen. Ik moest lachen toen ik dat hoorde.
Moeten we nu begrijpen dat je van je fabelachtige poikilisme-geloof gevallen bent, Dick?
... en nu dus kennelijk bekeerd bent tot Hatchtech?
Revolutionaire vooruitgang in de kuikenbroederij. Het vervolgartikel zit nog altijd in de pen: het verschil tussen de kuikentjes is waanzinnig. Ze zijn al meteen stukken groter (op het oog zou je zeggen een plus van 1/3) en robuuster. Daarom een hoger rendement. Daar is early feeding voor ontwikkeld (voor de 6 weeks snelle groeiers dus).
Wat mij echter het meest overtuigd is de handling in de broederij waar de kuikens 'gemaakt' en intern vervoerd worden. Als ik een kuiken was, dan wist ik het wel: ik wil geboren worden in zo'n kratje van Hatchtech (zie de link).
Zou er nu inmiddels ook bij Foodlog zélf sprake zijn van enig voortschrijdend inzicht,
of vergaapt men zich daar nog steeds aan die dooierzakfabeltjes van poikilotherme deskundigen?