De druivenstokken mogen niet bemest worden, in ieder geval niet met dierlijke mest, en de wijngaard moet ieder zevende jaar braak liggen. Dan mag niet worden geoogst. De druivensoort is niet van belang voor de regels en de druiven mogen, zolang zij niet worden gekneusd, ook worden geoogst door niet-Joden op niet-Joodse grond.
In het Engelstalige lemma van Wikipedia over kosher wine wordt helemaal niet gesproken over welke mest dan ook: 'To be considered kosher, a Sabbath-observant Jew must be involved in the entire winemaking process from the harvesting of the grapes, through fermentation to bottling. Any ingredients used, including finings, must be kosher'. De ingrediënten die gebruikt worden om de wijn te klaren (caseïne, gelatine, vislijm, eiwit) kunnen zelf best ook kosjer zijn, maar de Joodse spijswetten verbieden het combineren van vlees en zuivel, dus bijvoorbeeld het drinken van met caseine geklaarde wijn bij vlees. Trouwens, ook als een niet-Jood een fles kosjere wijn aanraakt verliest de kosjere wijn zijn status - om dat te voorkomen is er 'gekookte' kosjere wijn, yayin mevushal, die mag ook door ongelovigen worden gehanteerd.
Zolang de druif druif is, maakt het niet uit wie er zich mee bezighoudt. Om kosjere wijn te worden, mogen er vanaf het plukken alleen nog maar Joodse wijnwerkers mee in de weer zijn geweest en mogen de wijnmaakinstallaties en wijnvaten niet gecontamineerd zijn met niet-kosjere wijn. Best eenvoudig eigenlijk.
Zou het 'geen dierlijke mest' in de HEMA-reclame soms te maken hebben met ons huidige dierwelzijnsklimaat, waarin dierlijke mest in een kwade reuk staat?
Fotocredits: HEMA Paasfolder, Foodlog Media
Op 30 november krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De fles aanraken mag volgens mij nog wel. Inschenken weer niet. Bizarre zaken. Mijn vriend en programmamaker Jigal Krant legt het hier allemaal haarfijn uit: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1239644
... en deze koosjere wijn komt hopelijk ook niet uit bezette gebieden?
Het is een merkwaardige reclame. Wijndruiven komen niet in aanraking met mest.
"als een niet-Jood een fles kosjere wijn aanraakt verliest de kosjere wijn zijn status"
Dus ik neem aan dat de Hema alleen maar joodse vakkenvullers en kassieres in dienst heeft?