Dat is natuurlijk een beetje vooruit geredeneerd, maar niettemin kan ik het bericht dat de PvdD zich nu hard maakt voor vleesvervangers niet anders lezen. Bij de behandeling van de regeringsverklaring, gaf de PvdD aan dat er onderzoek naar plantaardige vervangers van vlees moet komen. De partij vraagt om een 'warme sanering' van de intensieve veehouderij in Nederland, die volgens fractievoorzitter Marianne Thieme een grotere bijdrage levert aan het broeikaseffect dan het verkeer. Ze wil daarom een Kameruitspraak voorleggen die vraagt om ontvlechting en sanering van de bioindustrie.
Ik ben het dit keer grotendeels met Thieme eens. Begrijp alleen één ding niet: waarom moet de overheid hier iets aan doen? Dit is een zaak van Unilever, Campina en Friesland Foods. Niet van de ministerrraad.
Wat vinden jullie ervan?
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik wil niet van een apothekersschaaltje leven. Ook een mensenleven kost voedsel, water en energie. Afschaffen wegens nutteloos?
Theater en opera? niet energie-efficient.
Schilderkunst? Luchtvervuilend (giftige solventen).
Literatuur? Houtverspillend.
Leve het eko-fascisme die dit allemaal zal verbieden omdat het teveel water, voeder en energie kost.
Laten we eerst beginnen met varkens en hoenders terug te voeren met onze overschotten, ipv van onaagepast voeder zoals slechte maïs en nutteloze soja. Welke oen heeft dat verboden? Bij ons was dat een 'groene'.
Runderen moeten op grasland, de minder vruchtbare gronden, zoals het altijd al was. Weg dierenleed, weg overschotten, duurder vlees maar beter.
Soja en maïs gedijen enkel wegens het overmatig gebruik van kunstmest, dat ENORM veel energie kost om te produceren. Traditioneel gebruikte men hiervoor dierenmest, die de cyclus rond maakte. De landbouwer had beesten nodig, net voor die mest. (duiven werden quasi uitsluitend voor de mest gehouden). Nu zitten we met mestoverschotten die we niet kwijtkunnen. De wereld op zijn kop en de veganisten geven er nog een duwtje bij. Een regime van kunstmest (aardolie en gas), neen bedankt.
Volgens een eind november verschenen rapport Livestock's Long Shadow van de Wereldvoedselorganisatie (FAO) van de VN
(die normaal pro vleeseten was)(zie ook www.fao.org/ en nl: www.veganisme.org/?nieuws=646):
De FAO schat dat de mondiale vleesproductie in 2050 verdubbeld zal zijn. De gevolgen voor de biosfeer van de planeet kunnen desastreus zijn.
Het VN-bureau waarschuwt dat 'de milieukosten per vleesproductieeenheid tot de helft moeten worden teruggebracht om te waarborgen dat de schade het huidige niveau niet zal overstijgen.'
Veehouderij neemt op het ogenblik 26 procent van de oppervlakte van de aarde
De steeds maar groeiende vleesindustrie is wereldwijd een plaag geworden van dramatische omvang. Alleen al het rundvee eet zich letterlijk een weg door hele ecosystemen. Veel van de nog resterende tropische regenwouden, zoals het Amazonegebied. worden met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor grasland. Tegelijkertijd erodeert landbouwgrond over de hele wereld omdat er te veel wordt gegraasd. Het resterende zoetwater raakt vervuild door uitwerpselen van dieren en door bestrijdingsmiddelen.
De gevolgen van veeteelt op het milieu, op de dieren en op de mens is vele malen ingrijpender dan theeteelt (wat je schreef aan Milo), vandaar ook dat Marianne Thieme zich niet met theevervangers bezighoudt maar met vleesvervangers:-)))
Vegagroet en welterusten iedereen,
Louisa
Met zulke eenvoudige redeneringen moet je oppassen. Voor je het weet, wil je ook koffie en thee gaan verbieden. Als alle koffie- en theepalntages vervangen zouden worden door sojaplantages, zou het hongerprobleem in een klap worden opgelost.
Als de welvaart wereldwijd groeit,zal vlees vanzelf duurder worden en zal de vraag naar plantaardig voedsel vanzelf toenemen. maar het omgekeerde geldt niet: als we nu maar heel veel plantaardig voedsel eten, zal de wereldwijde welvaart toenemen.
Wouter schreef: "Maar verplicht op sojabrokken kauwen vanwege politiek simplisme, is geen oplossing."
Op lijken van dieren kauwen heeft de afgelopen eeuwen in ieder geval zéker niet een oplossing gegeven. Integendeel. De dieren kregen het steeds slechter terwijl tegelijkertijd de vraag naar vlees toeneemt. En dientengevolge de wereldvoedselverdeling steeds ongelijker wordt. Een doodlopende weg, letterlijk.
Om het tij te keren zou de mens voor eens en voor altijd moeten overgaan op een plantaardige levenswijze. Vlees en zuivel zijn gewoonte-overblijfselen van onze voorouders die GEEN keuze hadden. Wij hebben die keuze wel. Een mens is geen lijkenvreter of zijn hele leven lang een zuigeling. Laat staan een zuigeling van een koe!
Vlees- en zuivelvervangers op basis van soja zijn een diervriendelijk, lekker, eerlijk, milieuvriendelijk en gezond product. Genoeg redenen derhalve om over te stappen over een plantaardige voeding. De partij voor de dieren brengt met gezond verstand deze boodschap ook over. Niets mis mee.
En aan Dick Veerman:
natuurlijk moet dit niet aan die multinationals met dierenbloed aan hun handen worden overgelaten. De politiek moet hier juist een leidende rol in spelen.
Over vleeseten (of beter: om "het" niet te doen) zijn natuurlijk al veel eerder onderzoeken gedaan
Ook het promoten in dit licht, van vleesvervangers is niet nieuw.
Al verschillende sites hebben daar ook al goede stukjes over geplaatst:
Alle verspilling is slecht voor het milieu.
vlees eten is (Voedsel)verspilling: Wereldwijd voert men jaarlijks 735 miljard kilo graan aan de totale, door de mens gecreeerde! veestapel.
(terwijl zoveel mensen honger lijden) allemaal voor de mens die zo graag vlees wil eten ömdat het zo lekker is'"
(luxe, want nodig is het bepaald niet!)
Vlees eten is (Water)verspilling: de productie van één pond vlees kost ongeveer 11.250 liter water.
Er is veel minder water voor nodig om een pure vegetariër (=veganist) een jaar lang van voedsel te voorzien (iemand die geen vlees, eieren of melkproducten eet, zie ook www.veganisme.startpagina.nl), dan dat er nodig is om één maand voedsel voor een vleeseter te produceren. Met het water dat verbruikt wordt voor de Nederlandse rundvleesconsumptie, kan een derde van de hele wereldbevolking een jaar lang in haar drinkwaterbehoefte worden voorzien.
Vleeseten is (Energie)verspilling: Gemiddeld kost de productie van 1 kilo vlees(waren) 14,7 x meer energie dan de productie van een kilo plantaardige voeding. Om een kilo kalfsvlees te produceren heb je 100 keer zoveel energie nodig als om een kilo aardappels te produceren
zie ook www.animalfreedom.org/paginas/informatie/vleeseten.html
(let vooral op het voorzich sprekende plaatje onderaan...
De eetlust van de veestapel is één van de oorzaken van de honger in de Derde Wereld
De dieren die deze vleesberg produceren moeten zelf natuurlijk ook eten. Door de enorme groei eet de veestapel een steeds groter deel van de oogsten op.
zie ook www.ecoproduct.nl/nl/pg_9.html
Vleesconsumptie kan op verschillende manieren, rechtstreeks en onrechtstreeks, bijdragen aan een verlies aan biodiversiteit. De oorzaken liggen bij de hierboven besproken implicaties van veeteelt: vermesting, verzuring, watervervuiling, klimaatsveranderingen door het broeikaseffect, en ontbossing
zie ook www.vegetarisme.be/php/milieu.html?menu=new&s=3&ss=4&sss=1
Zuid-Amerika pleegt roofbouw op het eigen grondgebied. Hier kapt men hele oerwouden om er voedergewassen te kunnen verbouwen. Deze kap heeft grote gevolgen voor het milieu: bomen vangen CO2 uit de lucht op en geven daarbij zuurstof af. Als de ‘groene longen van de wereld’ - zoals de wouden rondom de evenaar niet voor niets worden genoemd - verdwijnen, zullen de problemen rondom het broeikaseffect alleen maar groter worden.
zie ook www.vegetariers.nl/vegetarisme_milieu.asp
Prima aandachtspunt van de partij voor de dieren in velerlei belang.
Vegagroet Louisa