De Partij van de Dieren wil, om voedselverspilling tegen te gaan, dat restaurants voortaan 'doggy bags' beschikbaar stellen om overgebleven eten mee naar huis te kunnen nemen. Een praktijk die in Amerika, maar ook bijvoorbeeld bij de echte Chinezen in Amsterdam, al lang gebruikelijk is. De horeca reageert minder enthousiast.
Metro kwam met het bericht en vroeg de Koninklijke Horeca Nederland om een reactie.
“Als iemand ziek wordt van eten dat hij later zelf heeft opgewarmd, wie is dan de schuldige?”, vraagt woordvoerder Prinssen zich af. Volgens hem bereiden koks de maaltijden voor directe consumptie.
De angst van Horeca Nederland dat het eten zou bederven als je het zelf opwarmt, vindt Tweede-Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) onterecht.
“Het is gewoon een kwestie van gezond verstand. Restaurateurs kunnen er desnoods een kaartje bij doen hoe het eten klaargemaakt dient te worden. Je geeft een pizzabezorger ook niet de schuld als je ziek wordt van een stukje pizza dat je later opeet.”
De PvdD stelt dat het initiatief voor het aanbieden van een doggy bag vooral bij de horeca zelf moet liggen. Die is daar niet meteen enthousiast over, al stellen sommigen: als de klant er om vraagt, doen we het wel.
Daar staat tegenover dat de restaurantbezoekers wel brood zien in het initiatief: Uit onderzoek van bureau CREM blijkt dat 68 procent van de klanten gebruik zou maken van een doggy bag als die aangeboden zou worden.
Durven foodloglezers het aan resterend eten te laten inpakken en mee te nemen?
Fotocredits: KitAy
Dit artikel afdrukken
“Als iemand ziek wordt van eten dat hij later zelf heeft opgewarmd, wie is dan de schuldige?”, vraagt woordvoerder Prinssen zich af. Volgens hem bereiden koks de maaltijden voor directe consumptie.
De angst van Horeca Nederland dat het eten zou bederven als je het zelf opwarmt, vindt Tweede-Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD) onterecht.
“Het is gewoon een kwestie van gezond verstand. Restaurateurs kunnen er desnoods een kaartje bij doen hoe het eten klaargemaakt dient te worden. Je geeft een pizzabezorger ook niet de schuld als je ziek wordt van een stukje pizza dat je later opeet.”
De PvdD stelt dat het initiatief voor het aanbieden van een doggy bag vooral bij de horeca zelf moet liggen. Die is daar niet meteen enthousiast over, al stellen sommigen: als de klant er om vraagt, doen we het wel.
Daar staat tegenover dat de restaurantbezoekers wel brood zien in het initiatief: Uit onderzoek van bureau CREM blijkt dat 68 procent van de klanten gebruik zou maken van een doggy bag als die aangeboden zou worden.
Durven foodloglezers het aan resterend eten te laten inpakken en mee te nemen?
Fotocredits: KitAy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Antwoord op de vraag in het artikel doggybag: Ja.
Alhoewel ik eraan moet wennen (inwendige schaamte 'dat doe je niet').
M.b.t. hygiene: ik doe het alleen als ik weet dat ik het direct daarna in een koelkast kan leggen.
#5 Dick: Mijn ouders hadden in Amsterdam een (klein) melkveebedrijf. Voor de bijvoering liep mijn vader (met soms de kinderen) een schillenwijkje. Dat werd altijd handmatig doorgelopen om plastic, messen e.a. zaken te verwijderen. Ik heb nooit gehoord dat dat misliep.
@Wouter; destijds gaven we onze varkens spoeling maar was wel een drama. Satéprikkers perforeerde de darmen. Wel hadden we een bestekhandeltje zoveel kwam eruit. Ook de schillenboer kwam uit Utrecht karrenvrachten vol brengen, maar hierin aardappelschilmesjes. Dode dieren door zgn. 'scherp' was het gevolg. Het kan wel maar moet wel 'vers' en de swill moet worden verhit en gedecteerd op metaaldelen. Wat doe je met plastic?
Hetzelfde speelt met eigenlijk met slachtafval wat momenteel verwerkt wordt door Rendac. Werd eerder diermeel van gemaakt voor veevoer maar nu verboden i.v.m. BSE. Kan idd heel veel soja/bomenkap schelen. Maar voer geen dierlijke resten aan herkauwers.
Doggy bags in horeca? Dan big bags voor huishoudens om verspilling tegen te gaan....
@ Wouter Klootwijk Voeren van dit type voedselresten (swill) aan varkens is destijds verboden, omdat het te vaak bron van besmettelijke ziektes bleek. Om diezelfde reden is er ook in huidige tijd geen breed draagvlak voor te vinden. Zowel thuis als in horeca begint einde aan verspilling met aankoop naar menselijke maat
Beperken verplicht doggy bags de voedsel verspilling dat is hier de hamvraag.
Ik twijfel hier aan.
Ik heb in het verleden veel door Canada en de VS gereisd en ook buiten de deur gegeten, de doggy bag is daar inderdaad standaard.
Ik heb het daar vaak zien gebeuren dat er erg veel eten besteld werd per tafel bijv 56verschillende gerechten bij de chinees voor 2 personen, en vervolgens vertrok het gezelschap na de maaltijd met een soort doggy hutkoffer.
Ik vraag mij dan ook af of dit afgevoerde voedsel nog een keer genuttigd gaat worden of na 5 dagen onfrisse koelkast alsnog in de vuilnisbak verdwijnt.
Doggy bags zijn een extra excuus voor horeca ondernemers om wat royalere porties te gaan serveren.
De klant zal bij twijfel toch dat voorgerecht nemen of dat extra stokbroodje kruidenboter waardoor deel hoofdgerecht anders bleef staan , en nu mee kan in de Doggy Bag.
Wie van u maakt altijd ieder restje en kliekje op uit de koelkast, ik lees regelmatig dat dit bij veel mensen niet gebeurt.
Volgens mij gaan die Doggy Bags averechts werken en stimuleren ze de voedsel verspilling en helpen ze ook niet echt in de strijd tegen overgewicht.
Je kunt ke hond trouwens ook beter alleen brokken en wat groente geven om hem gezond te houden dus de diergezondheid is hier ook niet mee geholpen.
Alleen eten als je echt trek hebt en met mate bestellen helpt denk ik veel meer.
Ik zie dit al regelmatig bij restaurants... ik denk alleen dat de situatie ook net zo goed andersom zou moeten zijn; niet teveel eten serveren...