Dat meldt het AD. De krant schrijft: Regeringspartij ChristenUnie wil de grootschalige import van sperzieboontjes uit Marokko, appels uit Nieuw-Zeeland en druiven uit Zuid-Afrika flink indammen. "Die import is slecht voor de Nederlandse boeren, maar ook voor het milieu”, zegt ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber.

Zij vraagt deze week aan partijgenoot en minister Carola Schouten van Landbouw om harde afspraken te maken met supermarkten over de promotie van producten uit eigen land. "Het gekke is dat de meeste Nederlandse producten, met hoge kwaliteit, weggaan voor de export”, zegt Dik-Faber. "Terwijl we veel voedsel importeren uit landen waarvan we vaak geen idee hebben hoe het zit met de standaarden voor milieu en dierenwelzijn."


Dik-Faber beoogt de Nederlandse boer aan wat meer afzet in eigen land te helpen, maar moet zich realiseren dat het sluiten van de grenzen voor buitenlands product zijn exportkansen kan beperken. Het kan gevolgen hebben voor handelsverdragen en het vrije verkeer van goederen binnen de EU.

De exportbelangen van Nederlandse boeren zijn op dit moment aanmerkelijk groter dan hun belang bij een wat ruimer aandeel in de Nederlandse consumptie. Variërend per agrarisch product, exporteren Nederlandse boeren tussen de ruim 60 en ruim 90% van hun productie; het grootste deel blijft binnen de Europese Unie. Op de interne markt zijn kostendekkende prijzen een permanente zorg door de kwaliteitsverbetering en gunstige kostprijzen van agrarische producten in met name het Oosten van de Unie. Nederlandse boeren zien hun kostprijzen verder stijgen door de klimaat- en milieumaatregelen die zij onder meer krachtens het klimaatverdrag van Parijs moeten nemen.

Dik-Faber wil dat de minister afspraken maakt over de invoering van een betaalbaar en prominent in supermarkten aanwezig streekaanbod. Het Nederlandse product moet herkenbaarder en betaalbaarder zijn dan nu, vindt ze.

Discountsupermarkt Aldi introduceerde onlangs een betaalbare reeks streekproducten die duidelijk herkenbaar in alle winkels van het bedrijf in Overijssel te vinden is.
Dit artikel afdrukken