Al in 2004 maakte toenmalig Kamervoorzitter Weisglas afspraken met de vleessector dat er niet langer een verband gelegd mocht worden tussen het parlement en deze lobby-activiteit, en werd de naam Parlementaire Barbecue afgeschaft.

Inmiddels maakt de sector op een eigen website www.binnenhofbbq.nl duidelijk dat er geen enkel ander doel is dan ministers, Kamerleden en vertegenwoordigers uit de vlees- en dranksector te fêteren en met elkaar in contact te brengen op de laatste vergaderdag van het parlementaire jaar. De sector stelt zelfs dat 'het evenement is uitgegroeid tot een vast agendapunt op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer'.

Marianne Thieme zegt: “Het is onacceptabel dat een dergelijke schaamteloze lobbyactiviteit in het gebouw van het parlement plaatsvindt. Een product dat door het kabinet wordt aangeduid als "het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket" en dat het behalen van de klimaatdoelstellingen van Parijs in de weg staat, zou niet het uitgangspunt moeten vormen van een dergelijk evenement. Ook in termen van de jongste GRECO-afspraken op het gebied van integriteit is het volkomen uit de tijd dat volksvertegenwoordigers en leden van de regering zich laten fêteren door de vlees- en dranksector.”

Dat zegt de Partij voor de Dieren in een persbericht waarin de partij Nederland duidelijk maakt Kamervragen te hebben gesteld over de BBQ die morgen namens de de vleeskoepels COV (viervoeters) en Nepluvi (pluimvee) plaatsvindt op het Binnenhof. De vragen zijn direct gesteld aan minister-president Mark Rutte.
PvdD - Kamervragen over Binnenhofbarbecue van vleeslobby - - Partij voor de Dieren
Reageer
  • Deel
Druk af