
Ik had er niet meer aan gedacht. We hielden twee varkens voor een tv-programma. We brachten ze na een kort maar mooi, of mooi maar kort leven naar een slager die ze zelf nog slachten mag.
De slager beloofde iets met de hammen te doen maar we moesten wachten.
Gisteren kreeg ik een brok. Ik sneed er flintertjes van en deelde ze uit. En ik proefde zelf. M’n gasten vielen al flauw van geluk. Ik ook, bijna. Maar opnieuw was ik verbaasd en moest ik proberen bij zinnen te blijven.
Hoe kan dat nou, een bil gerijpt in een kelder van een slager in de Achterhoek, in nooit van gehoord Wehl, en daar een plakje van zo lekker, zo intens goed dat je nooit meer naar t zuiden af wil reizen?
Ik weet niet hoe het zit. Maar ik was in Parma en zag de rijperijen. Grote gesloten, computergestuurde klimaatkastelen. Al wil de reclame u iets anders doen geloven. Ik was in San Daniele, noord Italië. Knappe ham, maar elk plakje hetzelfde, en alle hammen gemaakt in moderne technogecontroleerde blokken, zo groot als een flatgebouw en afgezonderd van de buitenlucht.
Ik heb hetzelfde gezien in een klimaathuis bij Gent, België, Gandaham. Uitstekende ham!
En ik was, het is al weer een tijd geleden, bij toeval bij Slager Bles in Wehl. Hij was aan het experimenteren in zijn kelder.
Komt er nu een ander verhaal? Nee, slager Bles had in zijn kelder een klimaatbesturing aangelegd. Hij had er zo zijn gedachten over.
En hij maakt, ik durf er van getuigen, betere ham en spek dan wat ik ooit in Italië en Spanje proefde.
Wat t zegt? Dat er hoop is, culi’s!
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jammer dat niet meer slagers dit doen. Eens wat dunner snijden zou ook al helpen.
Voorlopig eet ik vast nog een tijdje betere ham in San Danielle. Vergelijk ook de mortadella in Italie met die in Nederland. Da's gewoon schokkend.
Mortadella? Ik wist niet dat je die in Nederland kon kopen.
Op een culinaire beurs in Lyon nam ik een proefproef. Er was een tiental Italiaanse mortadella-aanbieders en sommige met zo'n wereldrecord worst ter grootte van een dikke dakloze in een slaapzak. Er waren geweldige worsten bij, maar ook mislukte boterhamworst. Je hebt ook Italianen die er een potje van maken.
Het zou mooi zijn als we elkaar op deze website adressen gingen doorgeven van puike worstmakers in Nederland.
Wat zou trouwens het Nederlandse woord zijn voor Hausmacher? Ik vind het zo snauwerig klinken: een onsje Huismacher en vlug een beetje.
Wouter, aan je wens is reeds voldaan. We zijn onlangs www.worstlog.com begonnen, een website voor worstliefhebbers. Er is een forum waar je tips en klachten over worst kwijt kunt en we zijn bovendien ook nog steeds op zoek naar liefhebbers die bijdragen willen leveren.
Jurgen, wat een prachtig bloggend worstmakersgilde! Dat had je wel eens eerder mogen vertellen ;-)
Maar nu hieronder Kleyn en Klootwijk elkaar met al dan niet natuurhammen om de oren slaan: we willen eigenlijk een bloggende, maar ook af-en-toe offline proevende Consumentenbond voor het beste spul in de markt oprichten: worsten, hammen, kazen etc.
Alles in de database - maker, adres, naam worst, proefnotitie, prijs, datum aankoop. En dan - zeg - eens in de 4 maanden het resultaat BLIND (natuurlijk, Onno) proeven. Wat mij betreft doen jullie huisgerookte heerlijkheden ook mee. Wie weet wat er van komt ...
Slager Janson in Heusden maakt de heerlijkste hammen en worsten zelf. Ham met eekhoorntjesbrood, parmaham, nagelholt. Hij zit op de Vismarkt. Worth a detour.