De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, wil versneld beginnen met het verbieden van plastic zakjes in haar stad. In winkels en op markten mogen ze dan niet meer worden aangeboden.

Hidalgo loopt daarmee vooruit op het Franse Parlement dat met ingang van 2016 het gebruik van (eenmalige) plastic zakjes wil verbieden. In principe zou het Parijse verbod al per het einde van dit jaar kunnen ingaan,, zegt een woordvoerder van de gemeente in Le Monde.

'Ecologisch alternatief'
Hidalgo is voornemens met een 'ecologisch alternatief' te komen. Welke vorm dat gaat aannemen is nog onbekend, maar Le Monde speculeert er vrolijk over. Wordt het een herbruikbare boodschappentas? Een bio-afbreekbare zak? Een composteerbare (op basis van aardappelzetmeel)? In ieder geval moet het alternatief vrij zijn van endocriene verstoorders, zoals weekmakers en bisfenol A.

Verbod geldt voor alle winkels
De Parijse burgemeester zal niet over één nacht ijs gaan: ze belooft een breed opgezette consultatieronde met de supermarkten en andere ondernemers om het gebruik van eenmalige plastic zakjes te stoppen. De plastic tasjes worden niet alleen verboden voor winkels of kramen met levensmiddelen, maar voor alle Parijse zaken, of ze nu kleding of boeken verkopen.

De Parijzenaars blijken nogal achter te lopen en hebben een overgangsperiode nodig. In tegenstelling tot de 'provinciaux', de mensen van buiten Parijs, zijn de hoofdstadbewoners er nog niet aan gewend een herbruikbare boodschappentas mee te nemen om tussen twee metrostations even snel boodschappen te doen. Buiten Parijs weet Fransen niet beter: de grote supermarkten hebben het gebruik van gratis plastic zakjes al jaren uitgebannen, schrijft Le Monde.

Fotocredits: Soumyadeep Paul
Dit artikel afdrukken