Hongerig! En aangezien ik geen broodliefhebber was trok ik een koekenpan uit de kast en bakte een stapel pannenkoeken. Met stroop of jam.
Omdat zoon ook nooit een broodliefhebber was – niet gek aangezien hij coeliakie blijkt te hebben - ontbijten wij hier behoorlijk afwijkend. Een bordje boerenkool met worst, rijst met Indiaas stoofvlees en broccoli, een verse smoothie en pannenkoeken gaan fluks naar binnen. Dat bevalt beter dan staren naar een kind dat al 30 minuten zijn bruine boterham zit te herkauwen.
Maar dat is gek, zult u zeggen: pannenkoeken worden gebakken van, juist, tarwebloem?!
Nee dus, niet in huize Van den Nagel. Ik bak met boekweitmeel. Geen idee waarom eigenlijk. Voor zover ik weet deden goeie Veluwse huisvrouwen dat altijd. Hoe het ook zei, een goede gewoonte!
Recept:
- 250 gram boekweitmeel
- 3 eieren
- 500 cc melk
- 1 theelepel bakpoeder of een scheut (glutenvrij) bier
- snuf zout
Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker of iets wat daar op lijkt. Met staafmixer beslag van maken (of met de garde, dat kan ook natuurlijk). Even vijf minuutjes laten staan, want boekweitmeel dikt in. Eventueel nog wat melk erbij en even roeren. Bakken in een goed hete koekepan in een klont roomboter. Want vet mag ook weer binnenkort, van de voedselpolitie.
In het dagelijks leven is Wendeline cateraar. De naam van haar bedrijf is De Blauwe Kameel. Alweer lang geleden kookte ze vele malen bij wijnen die Dick Veerman uitzocht. Misschien herleven die dagen nog eens.
Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lekker hoor. Ik heb ook nog een alternatief.
Kaneel & kokos pannenkoeken
(15 mini pannenkoekjes)
75 gram amandelmeel
3 eieren
140 ml sojamelk of lactosevrije melk
2 el kaneel
1 el agavesiroop of stevia
3 el kokosrasp
2 tl Chia zaad
2 el geraspte appel of banaan
1 tl kokosvet
Klop de eieren los. Voeg amandelmeel, melk, kaneel, agavesiroop of stevia, kokosrasp, appelrasp en het chiazaad aan toe en roer tot alles goed is gemengd.
Verhit in een koekenpan het kokosvet en schep het beslag in de pan.
Gejat hoor, maar daardoor niet minder lekker.
Wendeline, ik hoor graag meer van die afwijkende ontbijten van jullie. En van andere foodloggers die ook liever (net als ik) een stevige warme hap in de ochtend hebben in plaats van brood, beleg, yoghurt, muesli, fruit en een gekookt eitje.
Ik houd mijn pannenkoeken lekker dun (1 mm) en bak niet te lang. Gebruik boekweitpannenkoekjes ook als "wraps"... met een plakje zalm, wat dille en citroensap. Lekker!
zoals jullie op de foto zien heb ik geen problemen met breekbare pannekoeken. Misschien is een extra eitje een goede oplossing voor Ria? En een algemene oplossing ipv de kleefkracht van gluten: een schep xantaangom of psylium/vlozaad. Werkt prima.
Gewoon over de pannenkoek; als ik alleen boekweit-meel gebruik wordt het geheel -voor mij- te breekbaar. Ik meng 1/3 ander meel ermee. Zalige pannenkoeken als gevolg.
Ieder staat vrij om met dat andere deel meel te experimenteren.
Ik heb gelukkig geen gluten-allergie; dus voor mij is het simpel. Ik meng het met wat ik heb.
Misschien voor anderen met amandel-meel o.i.d.?