Hongerig! En aangezien ik geen broodliefhebber was trok ik een koekenpan uit de kast en bakte een stapel pannenkoeken. Met stroop of jam.
Omdat zoon ook nooit een broodliefhebber was – niet gek aangezien hij coeliakie blijkt te hebben - ontbijten wij hier behoorlijk afwijkend. Een bordje boerenkool met worst, rijst met Indiaas stoofvlees en broccoli, een verse smoothie en pannenkoeken gaan fluks naar binnen. Dat bevalt beter dan staren naar een kind dat al 30 minuten zijn bruine boterham zit te herkauwen.
Maar dat is gek, zult u zeggen: pannenkoeken worden gebakken van, juist, tarwebloem?!
Nee dus, niet in huize Van den Nagel. Ik bak met boekweitmeel. Geen idee waarom eigenlijk. Voor zover ik weet deden goeie Veluwse huisvrouwen dat altijd. Hoe het ook zei, een goede gewoonte!
Recept:
- 250 gram boekweitmeel
- 3 eieren
- 500 cc melk
- 1 theelepel bakpoeder of een scheut (glutenvrij) bier
- snuf zout
Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker of iets wat daar op lijkt. Met staafmixer beslag van maken (of met de garde, dat kan ook natuurlijk). Even vijf minuutjes laten staan, want boekweitmeel dikt in. Eventueel nog wat melk erbij en even roeren. Bakken in een goed hete koekepan in een klont roomboter. Want vet mag ook weer binnenkort, van de voedselpolitie.
In het dagelijks leven is Wendeline cateraar. De naam van haar bedrijf is De Blauwe Kameel. Alweer lang geleden kookte ze vele malen bij wijnen die Dick Veerman uitzocht. Misschien herleven die dagen nog eens.
Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik voel me geneigd om boekweit tot de "superfoods" te rekenen... Zeker nu Jumbo glutenvrij boekweitmeel voor €1,99 (of €1,89) per 500 gram aanbiedt. Je kunt er perfecte flensjes van bakken!
(Wanneer iemand een coeliakiepatient willens en wetens een tarweboterham voorzet voel ik me geroepen om met een honkbalknuppel langs te komen... Even de houding ten opzichte van een door artsen voorgeschreven dieet aanpassen. Sorry, ik heb iets te lang op het Coeliakieforum rondgehangen.)
Al die oergranen schijnen voor coeliakipatiënten en andere mensen met dergelijke gluten- en tarweallergiën veel beter te verwerken zijn, spelt en amarant zouden ook een betere soort zijn dan tarwe. Vermoed wordt dat het komt doordat deze oudere granen hun 'gang mogen gaan' ipv steeds maar weer doorveredelen zoals tarwe waardoor de oorsprong van het graan verloren gaat, het moet te snel groeien, of anders gezegd, tarwe is veel sneller geëvolueerd door invloed van de mens dan dat wij als mens kunnen verwerken in ons lichaam, ons lichaam evolueert niet snel genoeg mee, vandaar dat er steeds meer allergiën op tarwe naar buiten komt. Vroeger had men het niet in de gaten dat het door tarwe kon komen, door alle informatie tegenwoordig gaat men het steeds vaker zelf ontdekken dat hun probleem vaak voeding gerelateerd is.
@Astrid, er is fysiologisch een groot verschil tussen Coeliaki en tarwe allergieën. Bij een tarwe allergie reageert het afweersysteem op een tarwe eiwit, het reageert niet op andere gluten in de tarwe. Bij Coeliaki worden bepaalde eiwitten herkent door receptoren in de darm. Bij mensen met Coeliaki brengt dit vervelende gevolgen met zich mee. Met als gevolg dat er afbraak is van het oppervlakte van de dunne darm.
Astrid, Spelt is voor coeliakiepatiënten net zo taboe als tarwe en levert (als tarwesoort) ook vaak een allergische reactie op in personen met tarweallergie. Coeliakiepatiënten mogen over het algemeen ook geen rogge of gerst (-producten) hebben.
Ik schrijf de groei van het aantal mensen dat glutenvrij of tarwevrij moet eten vooral toe aan een betere diagnostiek. Van de coeliakiepatiënten heeft naar schatting maar 15% de diagnose, maar dat percentage is (gelukkig) stijgende. Ook voedselallergieën kunnen lang zonder diagnose blijven.
Gewoon over de pannenkoek; als ik alleen boekweit-meel gebruik wordt het geheel -voor mij- te breekbaar. Ik meng 1/3 ander meel ermee. Zalige pannenkoeken als gevolg.
Ieder staat vrij om met dat andere deel meel te experimenteren.
Ik heb gelukkig geen gluten-allergie; dus voor mij is het simpel. Ik meng het met wat ik heb.
Misschien voor anderen met amandel-meel o.i.d.?