In de jaren 70 reed ik op mijn fietsje door Hilversum terug naar huis na schooltijd.
Hongerig! En aangezien ik geen broodliefhebber was trok ik een koekenpan uit de kast en bakte een stapel pannenkoeken. Met stroop of jam.

Omdat zoon ook nooit een broodliefhebber was – niet gek aangezien hij coeliakie blijkt te hebben - ontbijten wij hier behoorlijk afwijkend. Een bordje boerenkool met worst, rijst met Indiaas stoofvlees en broccoli, een verse smoothie en pannenkoeken gaan fluks naar binnen. Dat bevalt beter dan staren naar een kind dat al 30 minuten zijn bruine boterham zit te herkauwen.

Maar dat is gek, zult u zeggen: pannenkoeken worden gebakken van, juist, tarwebloem?!

Nee dus, niet in huize Van den Nagel. Ik bak met boekweitmeel. Geen idee waarom eigenlijk. Voor zover ik weet deden goeie Veluwse huisvrouwen dat altijd. Hoe het ook zei, een goede gewoonte!

Recept:
- 250 gram boekweitmeel
- 3 eieren
- 500 cc melk
- 1 theelepel bakpoeder of een scheut (glutenvrij) bier
- snuf zout

Doe alle ingrediënten in een hoge maatbeker of iets wat daar op lijkt. Met staafmixer beslag van maken (of met de garde, dat kan ook natuurlijk). Even vijf minuutjes laten staan, want boekweitmeel dikt in. Eventueel nog wat melk erbij en even roeren. Bakken in een goed hete koekepan in een klont roomboter. Want vet mag ook weer binnenkort, van de voedselpolitie.

In het dagelijks leven is Wendeline cateraar. De naam van haar bedrijf is De Blauwe Kameel. Alweer lang geleden kookte ze vele malen bij wijnen die Dick Veerman uitzocht. Misschien herleven die dagen nog eens.

Fotocredits: Wendeline van den Nagel
Dit artikel afdrukken