Volgens SeafoodSource.com zijn er op dit moment al 20 procent minder viskwekers actief in de Vietnamese Mekongdelta. De prijs die ze momenteel voor hun pangasius krijgen (13-16.000 VND per kilo, 0,51-0,63 Euro) ligt ver onder de kostprijs van rond de 25.000 VND (0,99 Euro) per kilo. Met dit prijsniveau wordt verwacht dat nog eens 50 procent van de vissers ermee gaat stoppen. Het geld dat ze nu binnenhalen is nodig om de (hoogrentende) leningen af te lossen waarmee ze hun visvoer en jonge visjes betaald hebben. De prijzen van visvoer zijn dit jaar al met 40 procent gestegen.

Als daarentegen de prijzen omhoog gaan tot de benodigde exportprijs van 3,1-3,3 Euro de kilo, zou de Vietnamese panga zich wel eens uit de markt kunnen prijzen - ten opzichte van andere goedkope witvis en zelfs de weer volop bevisbare kabeljauw. De exportmarkten voor pangasius krimpen: door de economische crisis wordt er minder pangasius verkocht in Nederland en Duitsland, de groeimarkt VS blijkt tegen te vallen en de export naar Rusland lijdt onder kwaliteitsproblemen.

Het zijn niet alleen de viskwekers die moeilijk het hoofd boven water kunnen houden. De verwachting is dat ook een groot aantal filetverwerkers en handelsagentschappen er na de komende oogst mee zullen (moeten) stoppen.

Hoewel de pangasius-kweek vanuit milieu- en welzijnsaspecten een donkere keerzijde heeft, is het verontrustend dat dit Vietnamese succesverhaal binnenkort tot een droevig einde lijkt te komen. Vis is een belangrijke en goede eiwitbron voor mensen. Wildgroei in de productie ervan leidt net als in het rijke deel van de wereld tot het wegvallen van productiecapaciteit.

Fotocredits: ippei + janine, Japanse karpers
Dit artikel afdrukken