De Indonesische palmolie-producent Indofood Agri Resources moet de duurzame palmolie-certificaten van 4 van zijn productielocaties inleveren. Dat meldt een persbericht van milieu-organisatie Rainforest Action Network (RAN). De Roundtable for Sustainable Palm Oil (RSPO), de ketenorganisatie voor duurzame palmolie, stelde naar aanleiding van een klachtenrapport van RAN een onderzoek in.

De RSPO constateerde een twintigtal overtredingen van de certificerings-criteria en 10 schendingen van de algemene arbeidsvoorwaarden. Er was onder meer sprake van meer dan 15 uur per week onbetaald overwerk, ongelijke salarissen tussen mannen en vrouwen, geen ziektekostenvergoeding of zwangerschapsverlof en salarissen die achterbleven bij het minimumloon.

Bedrijven als Nestlé, Cargill, Hershey’s, Kellogg’s, General Mills, Unilever, en Mars stopten al eerder de aankoop van palmolie van Indofood vanwege de negatieve reputatie van dit bedrijf. Mensenrechtenschendingen, structureel geweld en maffiapraktijken zouden volgens een recent onderzoek kenmerkend zijn voor palmolieplantages in Indonesië. Indofood geldt als een van de ergste bedrijven van het land en zou daarom ook de reputatie van RSPO schaden.

Indofood bezit naar schatting 246.000 hectare aan palmolie-plantages op Sumatra en Kalimantan.
Rainforest Action Network - Palm Oil Giant Indofood Sanctioned Over Labor Rights Violations - Rainforest Action Network
Reageer
  • Deel
Druk af