Zojuist gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek vormt een sterke aanwijzing dat Paleolitische voeding patiënten met type 2 diabetes meer te bieden heeft dan een ‘normaal’ dieet. Ook zorgt het voor een gunstiger cholesterolspiegel. Foodlog schreef in het verleden al veel over paleo.

Aanhangers en kritikasters
Het Paleodieet zou bestaan uit voedsel waar mensen als jager-verzamelaars op gebouwd zijn: vis, vlees, groenten, fruit en noten. Het mijdt granen, zuivel, zout, toegevoegde suikers en olie. Dat aten onze voorvaderen immers niet omdat de natuur het niet beschikbaar maakt. Paleo heeft trekken van het mediterrane dieet, met wat uitzonderingen – zoals brood en pasta - daargelaten.

Het dieet kent een even grote groep aanhangers als criticasters. De levensstijl wint sinds de jaren '70 van de vorige eeuw aan populariteit. Toch kwam het daadwerkelijke praktijkonderzoek nauwelijks op gang. Volgens wetenschappers als de Amerikaan Loren Cordain en de Groningse hoogleraar Frits Muskiet is het een uitstekende manier om van onze welvaartsziekten af te komen. Een recent gepubliceerde studie in European Journal of Clinical Nutrition vergeleek het effect - op mensen met type 2 diabetes - van paleolitische voeding en het ‘gebruikelijke’ dieet gebaseerd op richtlijnen voor deze groep.

Het onderzoek
Het onderzoek was een kleine gerandomiseerde, metabolische dieet studie. Onderzoekers deelden patiënten met type 2 diabetes op in twee groepen. Een groep van 10 patiënten kreeg een dieet gebaseerd op voedingsaanbevelingen van de ADA – American Diabetes Association. Hun testdieet bestond uit vetarme zuivel, volle granen, peulvruchten en matige inname van zout. De andere groep met 14 patiënten kreeg een ‘Paleolithic’ dieet. Dit bestond uit mager vlees, fruit, groenten en noten. Dus geen laag koolhydraten gehalte, maar wel uit andere bronnen: fruit, groenten en honing. Hun testdieet was gebaseerd op veel vezels, antioxidanten, mono- en meervoudig onverzadigde vetten, weinig natrium en veel kalium. Toegevoegd zout, granen, zuivel en peulvruchten - allemaal non-paleo - waren uitgesloten van hun voeding.

De deelnemers kregen drie ramp-up diets gedurende 7 dagen; daarna volgden ze 14 dagen een testdieet.

De Paleogroep scoorde echter beter op het gebied van hun suikerspiegels en cholesterolwaarden
’Paleo beter dan ADA’
Beide groepen verbeterden hun metabolisme onder invloed van hun dieet. De Paleogroep scoorde echter beter op het gebied van hun suikerspiegels en cholesterolwaarden. Daarnaast lieten de meest insuline-resistente patiënten van de Paleogroep een significante verbetering zien van hun insulinegevoeligheid; ze werden dus minder diabeet. Dat effect werd niet waargenomen bij het ADA dieet. Hieruit concluderen de onderzoekers dat patiënten met type 2 diabetes zelfs op korte termijn voordeel hebben van een paleolithisch type voeding, vergeleken met een gebruikelijk dieet gebaseerd op de aanbevelingen van de ADA.

De metabole verbeteringen waren niet duurzaam. Beide groepen keerden één maand na het voltooien van de diëten en de overgang naar hun gangbare voedingspatronen terug naar hun uitgangswaarden. Door de korte duur van de studie kan er niets gezegd worden over de lange termijn uitkomsten.

Fotocredits: ‘Spaceship Earth Cavemen’ Benjamin Esham
Dit artikel afdrukken