Nederlandse producten van winkels als Albert Heijn, de Etos of de HEMA zijn gewoon in China te koop. Ondernemende Chinezen blijken in Nederlandse winkels producten in te kopen tegen consumentenprijzen, en ze tegen hoge meerprijzen via het e-commerceplatform Taobao.com door te verkopen.

Drie tot vijf keer de Nederlandse prijs
Taobao.com is een dochter van de Chinese internetreus Alibaba. Het concept is een soort kruising tussen Amazon en Marktplaats. Taobao biedt een breed assortiment uit Nederland afkomstige producten. Van rozijnen en rookworst tot billendoekjes en bodylotion van natuurdrogisterij De Tuinen, schrijft het FD.

De wederverkopers op Taobao.com tonen met foto's en filmpjes van de aankopen in Nederlandse supermarkten aan dat ze echt van Nederlandse oorsprong zijn
Klanten hebben er 3 tot 5 keer de prijs voor over die in Nederland betaald wordt, exclusief de verzendkosten. Producten uit Nederland genieten een groot vertrouwen bij de Chinese consument. De wederverkopers op Taobao.com tonen met foto's en filmpjes van de aankopen in Nederlandse supermarkten aan dat ze echt van Nederlandse oorsprong zijn.

Geen inzicht in omvang goederenstroom
De omvang en waarde van de stroom Nederlandse producten die op deze manier naar China geëxporteerd wordt, is onbekend. Vorig jaar meldde PostNL dat de verzending van pakjes, met vooral babymelkpoeder, naar China een merkbare winstbijdrage had opgeleverd. Maar zelfs de douane en pakketverzenders hebben geen inzicht in de exporten door particulieren. Aan de buitenkant van een pakje is immers niet te zien wat er in zit en er is geen wetgeving die het versturen van voedingsmiddelen naar China verbiedt.

Nederlandse winkeliers zijn op de hoogte van de wederverkooppraktijken, maar kunnen evenmin een inschatting geven van de omvang. Albert Heijn en HEMA zeggen desgevraagd dat ze de praktijken 'monitoren'. De bedrijven zijn daarbij vooral gespitst op het beschermen van hun imago (productveiligheid) en marktpositie.

Fotocredits: screenshot, world.taobao.com
Dit artikel afdrukken