Gisteren protesteerden duizenden Fransen en honderden pony's en paarden in Parijs tegen de voorgenomen belastingverhoging op maneges en paardensportcentra. Per januari gaat de BTW op paardensportactiviteiten van 7 naar 20%. De Franse staat wil hiermee met name extra geld ophalen bij de wedrenkantoren, maar veel maneges blijken in de problemen te gaan komen door de maatregel, die voortkomt uit Europese regelgeving.

De Franse regering heeft toegezegd opnieuw in Brussel te gaan pleiten voor een laag tarief voor maneges en een speciaal fonds in het leven te roepen.

De Franse bevolking ziet het als een extra belastingmaatregel om de vastlopende staatsfinanciën te spekken. De boerenprotesten tegen de écotaxe komen voort uit dezelfde voedingsbodem. Naast Foodlog kwam de Financial Times met een uitgebreide analyse van de sentimenten onder de zgn. 'rode mutsen' in Frankrijk. Le Figaro kwam zondagmiddag met een marktonderzoek waaruit blijkt dat de helft van Fransen weinig fiducie heeft in de fiscale hervormingen die de zwaar onder vuur liggende regering van president Hollande en eerste minister Ayrault in petto heeft. Ook onder de eigen aanhang blijkt deze twijfel in even ruime mate te gelden.
Dit artikel afdrukken