Naar aanleiding van het paardenvleesschandaal gaf Foodlog op 12 februari een vertrouwelijk inkijkje in de redenen achter de fraude met het paardenpaspoort. Daarin worden behandelingen niet vermeld, omdat ze de restverwerking van het paard tot vlees onmogelijk maken. Sommigen stellen dat de wetgever te streng is en dat de fraude het gevolg is van te strenge normen. Anderen stellen dat juist Phenylbutazon - een soort krachtige Brufen, die voor menselijk gebruik inmiddels verboden is - in alle gevallen gevaarlijk is voor mensen.

EénVandaag maakte, nadat de redactie ook ons nieuwsbericht van 12 februari had gezien, een item over het paardenpaspoort in zijn uitzending van dinsdag 12 maart. Het is te bekijken via Uitzending Gemist (vanaf 5 minuut 50):
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.


U wordt gevraagd het nieuws dat hen verontrust over de schadelijkheid van Phenylbutazon in paardenvlees hieronder met links te vermelden. Geef daarbij waarom het U verontrust.
Tinka Murk zal de feiten die u aandraagt, analyseren en in samenwerking met de redactie en mogelijk collega's op zoek gaan naar additionele informatie om toxicologisch vast te stellen in welke mate en onder welke voorwaarden het achterhouden van informatie over de behandeling van paarden met Phenylbutazon een bedreiging vormt voor de voedselveiligheid van paardenvlees.
Dat is een belangrijk nieuwsfeit nu in Nederland - in tegenstelling tot omringende landen - de populariteit van paardenbiefstuk naar aanleiding van paardenvleeschandaal is gestegen.

Dus lezers: kom met uw zorgen en vragen op basis van informatie die u daarover op het wereldwijde web vindt!

Fotocredits: verpakking Phenylbutazon, Nottingham Vet School
Dit artikel afdrukken