We zijn tegenwoordig dus tot extreem veel in staat om al dan niet in onze ogen vervelende tekortkomingen op te lossen. Klinieken hebben er hun handen vol aan en we gaan hier steeds verder in, zeker aangestuurd door al dan niet opgedrongen schoonheidsidealen. Dit alles wordt natuurlijk keihard commercieel uitgebuit.
Gebrek aan discipline
De tekortkomingen waar je zelf niets aan kunt doen en die je wilt oplossen, vallen zeker te begrijpen. Het wordt echter een stuk lastiger als je die tekortkomingen zelf veroorzaakt door bijvoorbeeld een gebrek aan discipline of kennis. Zo is obesitas nu een van de grootste gezondheidsproblemen in de Westerse maatschappij geworden. Obesitas wordt vooral veroorzaakt door onze ongebreidelde eetlust en het volop verkrijgbaar zijn van ongezond voedsel tegen uiterst lage prijzen. Die verleidingen kunnen blijkbaar veel mensen niet weerstaan. Dit heeft vaak tot gevolg dat men zeer ontevreden is over het eigen lichaam door het ontstane overgewicht.
Zolang de kassa rinkelt, maakt het hen allemaal niet uitOp advies van influencers
Influencers proberen je tegenwoordig via sociale mediakanalen zoals TikTok allerlei middelen aan te praten om of gezonder te leven of de gevolgen van ongezond leven te beperken. Steeds vaker zitten hier ook medicijnen bij. Vergeten wordt echter dat deze influencers allemaal een commercieel belang hebben. Dat betekent dat er op geen enkele manier echte kennis aanwezig is over de mogelijke gevaren of gevolgen. Zolang de kassa rinkelt, maakt het hen allemaal niet uit.
Daarnaast zie je dat bekende mensen hun verhalen delen en ook dat krijgt meteen grote navolging. Elon Musk is daar een recent voorbeeld van. Toen hij in 2023 liet vallen dat hij veel baat heeft gehad van het medicijn Ozempic van Novo Nordisk bij zijn poging om af te vallen, leidde dat meteen tot een enorme vraag naar het middel. Toen vervolgens Kim Kardashian met hetzelfde verhaal kwam, was het hek helemaal van de dam. De business bij Novo Nordisk ging door het dak en het is nu zelfs de grootste firma in Europa. De vraag was niet bij te houden. Inmiddels heeft Novo Nordisk aangekondigd om voor $4,1 miljard een nieuwe fabriek voor de productie van dit middel te bouwen in de Amerikaanse staat North Carolina.
Ik ben bang dat we hier te maken hebben met het doorslaan van een decadente maatschappijRun op afslankmiddelen
Ozempic was echter oorspronkelijk bedoeld voor mensen met diabetes. Door toeval kwam men erachter dat de bijwerking van het middel hele positieve gevolgen had voor de eetlust en daarmee het lichaamsgewicht. Wat er gebeurde, was dat door de extra vraag veel van de patiënten het middel niet meer konden krijgen en daadwerkelijk in de problemen kwamen. Ik ben bang dat we hier te maken hebben met het doorslaan van een decadente maatschappij. Mensen die slechts een paar kilo wilden afvallen, gingen dit zeer kostbare middel al gebruiken. Uiteraard ontstond er vervolgens een run op alternatieve medicijnen die ook ingezet konden worden tegen obesitas en die tegenwoordig in veel gevallen ook vergoed worden door de verzekeraar zoals bijvoorbeeld Saxenda en Mysimba.
Maakbare wereld
Het probleem is hier echter weer het willen leven in een maakbare wereld zonder daar zelf veel voor te hoeven doen. Medicijnen zoals Ozempic en het nog nieuwere Wegovy zijn in feite alleen een goed hulpmiddel voor mensen die aan een ernstige vorm van obesitas leiden zonder dat ze daar veel aan kunnen doen. Voor deze mensen is het dan ook een echte ziekte. Obesitas is op zichzelf een uitvloeisel van een oververwende maatschappij waarin mensen de controle over zichzelf hebben verloren. In dit geval zijn medicijnen natuurlijk niet de oplossing, maar een verandering van leefstijl.
Dat laatste blijkt voor veel mensen teveel gevraagd en zij grijpen naar de meest makkelijke oplossing: een medicijn. Dit is een totaal verkeerde ontwikkeling waarmee we heel voorzichtig dienen te zijn. Ten eerste ontneem je hiermee mensen de noodzaak om zelf verantwoordelijk te zijn voor hun gezondheid, en ten tweede zadel je verzekeringsmaatschappijen op met enorme kostenstijgingen omdat deze afslankmedicijnen bijzonder duur zijn. Die kosten worden dan weer doorberekend aan alle verzekereden met als gevolg verdere premiestijgingen. We moeten vooral niet ontwikkelen richting een maatschappij die de eigen verantwoordelijkheid steeds minder serieus neemt. Ten derde is het zo dat de verbinding tussen hersenen en darmen zodanig is dat zonder levensstijlverandering, het lichaam na het gebruik van dit medicijn gewoon weer opnieuw behoefte krijgt aan meer eten. Er ontstaan dan een jojo-effect en je bent niets opgeschoten.
Dit is een totaal verkeerde ontwikkeling waarmee we heel voorzichtig dienen te zijn
Zelf werken
Afslankmedicijnen kunnen wel degelijk een geweldig medicijn zijn voor echte obesitaspatiënten, maar ze zijn in mijn ogen niet bedoeld om ons eigen gebrek aan een gezonde levensstijl op te lossen. Dat strakke lijf moeten we echt zelf doen. We moeten echt af van het idee dat alles maakbaar is in ons leven. Soms moeten we de consequenties dragen van onze eigen misstappen en ons inspannen om die betere levensstijl te ontwikkelen, ook al kan dat een gigantische inspanning kosten!
Dinsdag 26 november organiseren we aan het einde van de middag van 16:00-18:00 ons Foodlog Café @WFC (direct naast station Ede-Wageningen) over de nieuwe eetwerkelijkheid: eeuwig slank met een prikje Wegovy en weg met gezonder eten? Voorafgaand aan het debat maakten we vier boeiende podcasts met bekende experts, zodat je goed voorbereid kunt meepraten!
Reserveer je plekje in het café hier.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Frank Eric #3, Ja daar heb je wel gelijk in maar ga je ook heel anders eten als je een afslank pil neemt? Een zak chips blijft voor velen toch gemakkelijker dan zelf een salade met een visje bereiden.
#2 Joep, "Afslankmiddelen lijken een zegen voor de voedingsmiddelenindustrie."
Ik vind het onduidelijk; je kan ook stellen dat die afslankmiddelen overconsumptie afremmen, en dat overconsumptie-rommel van de voedingsindustrie daardoor minder 'in trek' zal komen.
Minder eten, dieeten volgen....je hebt ook nog die vetcellen , die een 'geheugen' hebben wat lang in tact kan blijven...dus dat gewicht jojoot er snel steeds weer bij aan. Heel lastig dus.
Jaap Seidel. Ik heb zomaar het rare idee dat hij met zijn strijd de voedingsmiddelenindustrie juist in de kaart speelt? Hij was er laatst ook een beetje bitterzoet over: 'terug naar de tuin'.
#1 James, granen lijken niet al te gezond. Jouw vetcellen "willen" echter dat obese gewicht handhaven, als je dan andere (gezondere) spullen gaat eten, met bijvoorbeeld een lage glycemie, dan zullen die vetcellen (zie bij 2 hierboven) ervoor zorgen dat ze hun portie wel uit die andere voedingsmiddelen gaan halen.
Bewegen is gezond, dat wel, maar of je dan flink minder obees wordt is de vraag. Wellicht gezonder obees?
Afslankmiddelen lijken een zegen voor de voedingsmiddelenindustrie.
Jaap Seidell zet zijn strijd door:
“Obesitas is het gevolg van een voedingsmiddelenindustrie die overconsumptie stimuleert en vooral gericht is op winst maken. De kwetsbare groepen – kinderen, en mensen met weinig kennis – zijn het makkelijkste doelwit en het slachtoffer van deze ontwikkeling. Het opmerkelijke is dat we ziektes die door obesitas komen, bijvoorbeeld diabetes type 2, 'welvaartsziekten' noemen. Maar mensen met obesitas zijn vooral mensen die géén toegang hebben tot voedzaam eten, en weinig kennis hebben over voeding en leefstijl.”
Nog wat leesvoer: hulp bij gezonde keuze is niet betuttelend (Jaap Seidell).
Interview met Jaap Seidell: Industrie blijft goed verdienen aan obesitas.
Ongezond dieet???? Nee, nee, nee!!!
Dat is maar een klein onderdeel. Er zijn zaken waar je vet van wordt en die je moet vermijden of in ieder geval verminderen. Denk aan de granen en aanverwante produkten. De kale 'carbohyrates'. Alles op graan gebaseerd. Dat is je brood, je pasta, macaroni enz.
Hou die voor een groot gedeelte uit je rantsoen. Daar maken we varkens vet mee.
En natuurlijk, onder uit gezakt op de bank helpt ook niet, een wandeling in het park wel.