"Er kwam een varkentje met een lange snuit, en het verhaaltje was uit". Je zal het in de toekomst niet meer lezen in de kinderboeken van de Britse uitgeverij Oxford University Press. Ook 'zwijn', 'worst', 'spek' en andere aan varkens gerelateerde woorden worden in de ban geslagen. Dit om te vermijden dat moslims zich beledigd zouden voelen.
De nieuwe richtlijn kwam aan het licht tijdens een radiodebat over vrije meningsuiting in de nasleep van de aanslag op Charlie Hebdo.


Zo vat hln.be het nieuws samen dat gisteren de Engelstalige media in beroering bracht.

'Een grap'
De auteurs voor het bekende en oude kwaliteitshuis OUP is gevraagd het varken in de ban te doen om moslims, maar ook joden, niet voor het hoofd te stoten. Het nieuwe beleid van de uitgever kwam aan het licht toen op BBC Radio 4 presentator Jim Naughtie een brief voorlas die een auteur van de uitgever had ontvangen. Daarin zou staan dat 'varkens (plus alles wat gezien zou kunnen worden als varkensvlees)' niet gewenst is in boeken voor kinderen.

OUP: 'respect voor culturele verschillen'
"Als een gewaardeerde uitgever, verbonden aan een academisch instituut, zegt dat je in je boek geen melding mag maken van varkens omdat sommige mensen beledigd zouden kunnen zijn, is dat absurd. Het is gewoon een grap", zei Naughtie. Dat blijkt niet helemaal het geval. De uitgever wil zijn werk in alle landen kunnen uitbrengen 'met respect voor culturele verschillen en gevoeligheden', zo meldt The London Evening Standard. Wel vermeldt OUP dat dat principe niet geldt voor academische publicaties.

'Bespottelijk'
"Het is bespottelijk", zei Labour parlementslid en Moslim Khalid Mahmood. Volgens de Evening Standard reageerden Joods religieuze leiders met de droge opmerking dat hun godsdienst het eten van varkens, maar niet het varken verbiedt.
Overal in de wereld barstte gisteren na het verschijnen van het satirische blad Charlie Hebdo - de uitgave van de overlevenden van de aanslag van afgelopen week - de discussie los rond de vraag: waar houdt vrijheid van meningsuiting op en waar begint respect voor andermans gevoelens?

OUP's beleid wordt door velen als overdreven en misplaatste politieke correctheid beoordeeld. De gestelde vraag is minder gemakkelijk te beantwoorden.

Fotocredits: Varkensnuit, Blackstar Farms, **viv**
Dit artikel afdrukken