Instock is opgezet door vier voormalige medewerkers van Albert Heijn. Ze willen voedselverspilling tegengaan door eten dat over zijn verkoopbaarheid heen is letterlijk op de kaart te zetten. Het gaat goed met InStock. De stichting heeft inmiddels anti-verspillingsrestaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht, die maaltijden bereiden met onverkochte producten van Albert Heijn.

"Vorig jaar zomer werkten we samen met 10 winkels van Albert Heijn. Nu zijn dat 80 vestigingen, en het doel is om van alle vestigingen overgebleven producten een nieuwe bestemming te geven", zegt Freke van Nimwegen, medeoprichter van Instock.

De 'inkoop' van Instock gaat zo goed dat het bedrijf zelf met overschot is komen te zitten. Een pilot moet uitwijzen of Instock ook andere horeca kan aanzetten om onverkochte producten te gebruiken. "Onze missie is het tegengaan van voedselverspilling en we willen onze impact graag vergroten door ook andere horeca te laten koken met onverkochte producten", zegt van Nimwegen. In de pilot wil Instock daarom groente, fruit en aardappelen die het zelf niet gebruikt aan andere horecabedrijven aanbieden. Om dat aanbod aantrekkelijk te verwerken en presenteren stelt Instock haar kennis en kunde ter beschikking aan afnemers. Van Nimegen: "We denken graag mee hoe ons concept er bij andere restaurants uit zou kunnen zien."

Instock is op zoek naar geïnteresseerde horecaondernemingen om zijn ambities - overtollig supermarktaanbod op laten eten - waar te maken.
Dit artikel afdrukken