Boerderij signaleerde het bericht van Eurocommerce gisteren onder de kop Eurocommerce: boer zelf schuld aan landbouwcrisis.

Eurocommerce verwoordt het zelf anders.

Eurocommerce signaleert dat overproductie in de gehele wereld zorgt voor slechte prijzen. Uitval van de vraag in China en vanuit Rusland zorgt voor druk op de handel in agricommodities die bepaald wordt door de open wereldeconomie. Voorstellen voor wetgeving in de vorm van zogenaamde Unfair Trading Practices (UTP's) zoals die vanuit het Europarlement in voorbereiding is, zal daar geen verbetering in brengen. Wel zal het ondernemerschap beperken. Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor retailers die een belangrijke bijdrage leveren aan de economie en werkgelegenheid in de EU zone. Volgens de in Brussel gevestigde lobby-organisatie bestaan retail en groothandel in food in Europa uit 5,4 miljoen bedrijven. Ze bieden werk aan 28,8 miljoen werknemers. Hun inspanningen zijn goed voor een gezamenlijke omzet van €8,73 triljoen. Die wordt niet alleen gemaakt door een handjevol grote spelers. Ruim 90% van de bedrijven heeft minder dan 10 werknemers in dienst.

Eurocommerce geeft aan geen baat te hebben bij faillerende boeren. Daarom willen zij hun inkoopstroom veilig stellen door marktinformatie met boeren te delen en roepen zij boeren op zich beter te organiseren. Het Supply Chain Initiative (dat niet is ondertekend door de Europese boerenkoepels) en nationale wetgeving voldoen, zegt Eurocommerce onder verwijzing naar de Europese Commissie, om goede ketenverhoudingen te verzekeren.
Dit artikel afdrukken