De in maart van dit jaar aangekondigde plannen van Chiquita om samen met het Ierse Fyffes het grootste bananenbedrijf ter wereld te worden, gaan niet door. De aandeelhouders van Chiquita geven de voorkeur aan het bod in contanten dat de Zuid-Amerikaanse bedrijven Cutrale en Safra uitgebracht hebben boven de deal die Chiquita zelf voorgesteld had met aandelen van Fyffes. Chiquita zal door deze nieuwe overname van de beurs verdwijnen.

'Tax-inversion deal' voorkomen
Met het afspringen van de 'fusie' gaat ook de verhuizing van de hoofdzetel van Chiquita uit de VS naar Ierland niet door. Daarmee boekt de Amerikaanse president Obama weer een succes in het bestrijden van de uittocht van Amerikaanse bedrijven die elders groenere fiscale weiden zien. Dat was, zo schrijft het FD ook de strategie van het Amerikaanse Chiquita: 'Chiquita had een heel andere route voor ogen maar is zelf overnameprooi geworden. Het maakte in maart bekend met het Ierse Fyffes te willen fuseren. Feitelijk ging het om een voorgenomen overname van de Ieren door Chiquita. Via deze grensoverschrijdende deal zou het Amerikaanse bedrijf haar de belastingzetel naar Ierland verplaatsen. President Obama verzet zich de laatste maanden tegen deze zogeheten tax-inversion-deals. Met verscherpte regelgeving doorkruist hij overnameplannen.'

In Latijns-Amerika kent men aan de overname van Chiquita door de Zuid-Amerikaanse familiebedrijven een 'historische betekenis' toe. De 144-jaar oude bananengigant werd lange tijd 'gezien als symbool van Amerikaans imperialisme in de regio', schrijft het FD.

Fotocredits: Ben+Sam
Dit artikel afdrukken