Takeaway.com, het aan de Amsterdamse beurs genoteerde moederbedrijf van maaltijdbezorger Thuisbezorgd.nl dat sinds vorige maand deel uitmaakt van de AEX-index, heeft een principeakkoord bereikt om te fuseren het net-een-maatje grotere Britse Just Eat. De kleinere slokt de grotere op in dit geval: als het bod wordt goedgekeurd, krijgen de aandeelhouders van het in Londen beursgenoteerde Just Eat een meerderheidsbelang van 52,2% in het nieuwe beursgenoteerde fusiebedrijf, Takeaway-aandeelhouders een belang van 47,8%. Takeaway verdwijnt uit de AEX in Amsterdam.

De Nederlandse Jitse Groen wordt de nieuwe topman, het hoofdkantoor blijft in Amsterdam, maar de beursnotering zal na de fusie naar Londen overgaan. Daar ontstaat dan één van 's werelds grootste maaltijdbezorgers, aldus het Financieele Dagblad. Vorig jaar bezorgden de twee bedrijven samen 360 miljoen maaltijden voor een totaalbedrag van €7,3 miljard.

De deal houdt in dat het Nederlandse Takeaway aandeelhouders van Just Eat 0,09744 aandelen Takeaway geeft voor één aandeel in het Britse bedrijf. Daarmee waardeert Takeaway zijn concurrent op €5,5 miljard, meer dan de eigen beurswaarde van €5,05 miljard afgelopen vrijdag.

De maaltijdbezorgmarkt kenmerkt zich door hevige concurrentie; marktleiderschap wordt beloond. Takeaway nam in 2016 al de activiteiten van Just Eat in de Benelux over en vorig jaar lijfde het het Duitse Delivery Hero in. In Groot-Brittannië is Just Eat veruit de belangrijkste maaltijdbezorger, met 30.000 aangesloten restaurants. Concurrent Deliveroo - dat onlangs Amazon binnenhaalde als aandeelhouder - heeft er zo'n 20.000, Uber Eats 10.000. In Europa vullen beide bedrijven elkaar goed aan.
Het Financieele Dagblad - Maaltijdbezorger Takeaway.com dicht bij overname Britse rivaal Just Eat
Reageer
  • Deel
Druk af