Dat meldt de NOS, die schrijft: De keuring van vlees wordt niet langer overgelaten aan de vleessector zelf, maar komt volledig in handen van de overheid. Ook worden er meer inspecteurs opgeleid die moeten letten op fraude met vlees. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die het kabinet wil nemen om de veiligheid van het vlees te vergroten.

Het kabinet reageert met deze plannen op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die stelde eerder dit jaar vast dat er veel mis is met de voedselveiligheid in de vleessector. Zo worden hygiënevoorschriften niet altijd gevolgd. Ook komt veel fraude voor, bijvoorbeeld door het verwerken van afvalvlees in producten voor de supermarkt.


Een betrokken kenner vanuit de vleesindustrie schreef de redactie: "ik weet dat het fout is van de staatssecretaris, maar ik kan een glimlach niet onderdrukken."

Het systeem waarbij de overheid vlees keurt betekent een terugkeer naar oude tijden waarin de keurmeester vanuit de overheid werd aangesteld en geen dienstverband had met het bedrijf. Onder voedselveiligheidsexperts geldt dat als een ouderwetse vorm van algemene keuring en borging van de veiligheid van voedsel. Ze kunnen minder goed rekening houden met specifieke werkprocessen en de daarmee verbonden risico's zoals die vaak in grootschalige slacht- en verwerkingsprocessen zijn ingebouwd.
Dit artikel afdrukken