Er is maar één heldere conclusie te trekken: obesitas is een complex fenomeen waar je de kranten vol mee kunt schrijven, maar waar weinig over te zeggen valt.
Er is wellicht een relatie tussen de consumptie van junk food door zwangere en zogende moeders en overgewicht onder jonge kinderen. In een recente studie, uitgevoerd door de afdeling diergeneeskunde van het Royal Veterinary College in Londen, blijkt dat moederratten die junk food prefereren babies krijgen die ook eerder geneigd zijn om vette en zoete levensmiddelen te eten. Dat heeft weer tot gevolg dat rattenbaby's die minder gezond eten, eerder in gewicht toenemen dan de controlegroep die gezonder eet. Bevestiging eerder onderzoek
Volgens de onderzoekers kan een soortgelijk effect optreden onder mensen. Alhoewel de fysiologie van ratten en mensen vrijwel gelijk is, is er geen sprake van een 1-op-1-relatie.
Het onderzoek van de RVC lijkt eerder onderzoek te bevestigen waarbij moeders met malnutritie werden gevolgd. Daarbij bleek dat hun kinderen bepaalde nutriënten zoals vet beter opsloegen als een respons tegen ondervoeding. Tot slot een kanttekening van de onderzoekers. Het onderzoek gaat niet zo ver dat het een directe causale relatie legt tussen junk food etende moeders en te dikke kinderen. Obesitas of overgewicht is daarvoor een te complex fenomeen.
bron: EVMI
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Misschien kunnen wijze woorden helpen in het geval van deze ervaringsdeskundige: mijn moeder at de laatste maanden van haar zwangerschap van mij iedere dag een rolmops en ze dronk iedere dag een halve liter melk.
Ik haat haring en ik heb een koemelkintolerantie. Dus????
@ precies P, en in hoeverre is één onderzoek, wat zig nota-beide-beentjes bezig houd met ratten en niet met mensen, representatief voor de mens?
De verwarring compleet ? of is dit wel nuttige info waar we op den duur wat mee kunnen?
>> dat moederratten die junk food prefereren babies krijgen die ook eerder geneigd zijn om vette en zoete levensmiddelen te eten <<
Het lijkt me dat dit zowel "in de baarmoeder" als genetisch bepaald kan zijn, of ook nog een consequentie van "nurture" (navolgen van het eetgedrag van het ouderdier) of elke mogelijke combinatie van bovenstaande. Waar wij al zo'n vermoeden van hadden, eigenlijk.
Tja. Maar moetje hiermee? Want zwangere vrouwen ga je toch echt niet de les lezen wat ze moeten eten.
"Ik MOET nu een haring, verdomme!"