Nieuw onderzoek laat zien dat overgewicht en obesitas op zich al risico-factoren vormen voor hartaanvallen en hartaandoeningen. Tot nu toe was de algemene mening dat met name de combinatie van overgewicht met hoge bloeddruk, hoog cholesterol en hoge bloedsuikerniveaus, factoren die samen het 'metabool syndroom' vormen, pas echt gevaar opleverde.

De Deense hoogleraar Borge Nordestgaard analyseerde de gegevens van 71,527 mensen. Bij 10% van de mensen met een normaal gewicht was sprake van metabool syndroom, bij 40% van de mensen met overgewicht en bij 62% van de obese mensen. Het risico op een hartaanval of hartaandoening was bij mensen met overgewicht respectievelijk 38 en 25% verhoogd ten opzichte van de mensen met een normaal gewicht, voor obesen lag dat op het dubbele respectievelijk 64% verhoogd risico.

"Overgewicht en obesitas zijn de echte oorzaken van hartaanvallen en hartaandoeningen", stelt Nordestgaard op Bloomberg. "Je hoeft dus niet te onderzoeken of iemand het metabool syndroom heeft om vast te stellen of die persoon een verhoogd risico op een hartaanval heeft. Gewoon kijken of hun BMI meten is genoeg."
Het onderzoek is verschenen in JAMA Internal Medicine.
Dit artikel afdrukken