En wat meer is, je kunt aan de slag! De ondertitel luidt niet voor niets: Alle slagersgeheimen ontrafeld in het ultieme lees-, kijk- en doe-boek voor iedere worstliefhebber en ambachtelijke doe-het-zelver.

Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder maken er geen geheim van: worst is een mannending. Daarom schrijven ze een kloek en bondig boek dat lezenswaardige dingen meldt over historie en nationale worsten. Het doet je handen jeuken om aan de slag te gaan, onder meer door het hoofdstuk over (ook zelf te maken!) 'spullen en dingen', zoals een rookoven en een droog- en fermenteerkast. Het is vooral heel helder over het hoe en waarom van het worstmaken. De verse worst, gare worst en gefermenteerde worst komen tot in al hun details voorbij, inclusief de onsmakelijke. Een eerste deel waarbij ik - vrouw - regelmatig de neiging kreeg hardop te lachen, en vooral stukken voor te lezen aan de man in mijn huishouden, omdat ze zo herkenbaar zijn. Niet dat ik hem zelf een worstgun zie maken van een kitspuit...

De tweede helft van het boek bestaat uit een breed scala aan recepten voor allerlei zelf te maken worsten, en daarna volgt nog op rozeworstkleurig papier de Supermarktworstgids. In deze gids vind je een overzicht van alle droge worst die in de Nederlandse supermarkten te koop is, met een smaakoordeel door een deskundige jury. Dus ook als je zelf niet toekomt aan het maken van de ultieme droge worst, kun je nog redelijk voor de dag komen met een goedbevonden supermarktworst.

Ik zal het maar eerlijk zeggen, mij bevalt dit boek uitstekend. Ik behoor tot het slag mensen dat graag kookboeken leest. Dan is het fijn als het boek ook lekker leest, en dat is met Over Worst zeker het geval. Er zullen ongetwijfeld ook mensen zijn die gillend gek worden van de badinerende stijl en het boek ver van zich werpen. Daarmee doen ze zichzelf dan toch tekort, want dan missen ze de uiterst praktische, uitnodigend eenvoudig beschreven en, naar het mij lijkt, foolproof worstmaakmethodieken die geboden worden.

Het is dat ik een vrouw ben, anders ging ik nu acuut een worst draaien!

overworst
Dit artikel afdrukken