Het is gedaan met de stuntprijzen van alcohol in winkels. Vanaf 1 juli mogen supermarkten en slijterijen maximaal 25% korting geven op bier en wijn. Dat staat in de nieuwe Alcoholwet die over 2 weken de huidige Drank- en Horecawet (DHW) vervangt. De nieuwe wet moet drempels opwerpen voor alcoholconsumptie door minderjarigen en overmatig drankgebruik onder jongeren tegengaan.

Naast het verbieden van ‘2 halen 1 betalen’, komen er nog andere strengere regels voor de verkoop van bier, wijn en sterke drank. Ouders die drank aan hun kinderen te drinken geven in een restaurant of kroeg worden ook aangepakt. Het doorgeven van drank aan minderjarigen wordt strafbaar.

Webshops moeten vanaf 1 juli ook de leeftijd van kopers nagaan met een controlevraag tijdens het bestelproces. Bij de bezorging moet de koper zich legitimeren om te controleren of hij of zij 18 jaar of ouder is. Bezorging van drank bij een minderjarige of buren mag ook niet meer. De verkoper, en niet de bezorgdienst, is verantwoordelijk voor de naleving van de leeftijdsgrens. In de horeca mag een ‘Happy Hour’ of ‘2 halen, 1 betalen’ nog wel met een maximum van 60% korting.

De handhaving ligt bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Boetes voor het overtreden van de wet liggen tussen de €1360 en €5440. De NVWA mag een last onder dwangsom opleggen aan bedrijven die toch stunten met alcoholprijzen.

De wet zal in veruit de meeste gevallen van overtreding niet worden gehandhaafd omdat de NVWA onderbemand is om daadwerkelijk controlerend te kunnen optreden. Wel is de wet een duidelijk signaal ten aanzien van de veranderende houding ten aanzien van drankgebruik. Bij op publiciteit gerichte prikcontroles zal de wet illegaal gedrag wel degelijk effectief kunnen afschrikken.
AD - Stuntprijzen voor alcohol aan banden, maar ?happy hour? in kroeg blijft
Reageer
  • Deel
Druk af