Ronald de Nijs stuurde me de inaugurele rede van Rob Oudkerk. De oud-huisarts en oud-politicus is thans lector vetbuik - 'Leefstijlverandering bij Jongeren' heet zijn specialisatie officieel - aan de Haagse Hogeschool.
Oudkerk zoekt naar het 'tipping point'. Dat is het begrip waarmee Malcolm Gladwell het bepalende beeld of de bepalende gebeurtenis aanduidt die de manier van denken en doen van een hele generatie of bedrijfstak laat veranderen.
Hij lanceert alvast een stelling: "Eten is het roken van vroeger".
Tsja, .... eten is net als de sex waar Oudkerk zo dol op is. Samen met onopgewonden slapen vormen die twee onze meest primaire levensbehoeften. Is dat dan net als roken?
Het idee is goed, maar de stelling lijkt me nou niet echt inspiratie voor een tipping point. Ik zou meer gaan voor een variant op Pollan en mezelf: "wil je eten of pakjes, bakjes en zakjes met nutriënten?" Zoiets als Big Brother is feeding you, dus.
Iemand betere ideeën voor de verbeelding van het obese 'tipping point'?
Dit artikel afdrukken
Oudkerk zoekt naar het 'tipping point'. Dat is het begrip waarmee Malcolm Gladwell het bepalende beeld of de bepalende gebeurtenis aanduidt die de manier van denken en doen van een hele generatie of bedrijfstak laat veranderen.
Hij lanceert alvast een stelling: "Eten is het roken van vroeger".
Tsja, .... eten is net als de sex waar Oudkerk zo dol op is. Samen met onopgewonden slapen vormen die twee onze meest primaire levensbehoeften. Is dat dan net als roken?
Het idee is goed, maar de stelling lijkt me nou niet echt inspiratie voor een tipping point. Ik zou meer gaan voor een variant op Pollan en mezelf: "wil je eten of pakjes, bakjes en zakjes met nutriënten?" Zoiets als Big Brother is feeding you, dus.
Iemand betere ideeën voor de verbeelding van het obese 'tipping point'?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Pleitte Femke Halsema vroeger nog voor gewoon echt eten, vandaag volgt GroenLinks de oude leider Paul R. en vindt de partij dat op ieder product duidelijk moet staan of het gezond of ongezond is. Boekjes als die van eetprofessor Katan (die laat zien dat noties van wat gezond is op z'n minst bewtijfelbaar zijn) lezen ze niet. Of het nou een appel, een pak cup-a-soup of een komkommer is, er moet een plakketje op.
Dat wordt nog een heel gedoe met gerechten in restaurants :-)
Onderwijl juicht de industrie over de steun die het zo heel onverwacht uit Linkse hoek krijgt. Zucht, we hoeven niet te hebben over eetpatronen. Want daar zit natuurlijk het probleem. Ex-topman Burgmans van Unilever wist het allang en noemde een 'slechte' Magnum is niet ongezond zolang je er maar niet 4 per dag, iedere dag vd week neemt. Maar Frideale en Cup-a-Soup wel, want er staat een Ik Kies Bewust stickertje op. Briljant. Burgmans was tenminste een fatsoenlijk mens. Bij de huidige generatie managers kun je je dat afvragen. Na de beruchte Paul R. trapt nu ook zijn oude partij erin.
Ophouden met al te obees gejeremieer - wat mij betreft zit daar wat in P.
We zijn nog niet zo vet als in de VS of de UK. Toch laten de statistieken zien dat we steeds obeser worden; zelfs de Fransen schijnen er last van te hebben. De vraag is terecht of die BMI-definities wel reeel zijn. Net zoals de onrealistisch lage cholesterolstreefnivo's zorgen voor de verkopen van statines, zorgen te lage BMI-grenzen wellicht voor een onterecht aan het volk verkochte hype.
Diabetes II bij niet-ouderen. Dat zou een betere indicatie zijn.
Ik heb bij mijn weten nergens last van na het eten van borrelnoten etc. Maar de alomaanwezigheid van smaakversterkers heeft wel teveel invloed op de smaakbeleving. Onversterkte smaken worden er onterecht minder interessant door.
Ik hou van namen als Ve-Tsin en Ajinomoto, ze ze klinken alchemistisch, "eye of newt and toe of frog". Ze doen het eten grappig smaken. Daarbij zijn ze van oorsprong niet eens synthetisch (vanille ook niet). Maar ik vind dat geraas tegen glutamaat wat hysterisch. Moet het zomaar verboden worden? Noten ook? Paprika? eieren?
Er vallen meer zieken van bourgogne dan van Ve-tsin.
@Jacobus
Wat ook de gezondheidsconsequenties zijn van glutamaten: Ik eet liever geen MSG omdat het een trefzekere indicator is dat de kok niet kan koken :-)