Met een boel geweld (fossiele energie die voor CO2-uitstoot zorgt) concentreren we tegenwoordig stikstof uit de lucht om die in de vorm van kunstmest aan planten te geven.

Wageningse plantenwetenschappers ontdekten aan de hand van DNA-analyses dat oude plantensoorten zelf 'kunst'mest konden maken. Dat kunnen ook nu nog vlinderbloemige planten en rhizobiumbacteriën; de planten maken koolstof voor de bacteriën, die in ruil daarvoor stikstof produceren voor de plant. Die eigenschap hadden meer planten maar in de loop der tijden zijn ze die weer kwijt geraakt. De ontdekking stelt genetici in staat om het natuurlijke kunstmestfabriekje in gewassen weer te activeren, denken ze. Hun bevinden publiceerden ze in Science.

Als je de evolutie van stikstofbinding begrijpt, kun je ook nagaan hoe je stikstofbinding kunt introduceren in andere soorten dan vlinderbloemigen, zegt de Wageningse onderzoeker Wouter Kohlen in Resource, het blad van de Wageningse Universiteit. De stikstofbinding geldt al tientallen jaren als een van de holy grails van de plantenwetenschappen. Als het lukt om stikstofbinding te introduceren in gewassen als rijst en tarwe, vergroot dat de voedselzekerheid met minder kunstmest in grote delen van de wereld.
ScienceMag - Phylogenomics reveals multiple losses of nitrogen-fixing root nodule symbiosis
  • Deel
Druk af