Kieskeurige eters zijn zo geworden door het gedrag van hun ouders. Dat concludeert Amerikaanse onderzoekers in een studie verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics, schrijft CNN.

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan volgden 300 ouder-kind-koppels gedurende 5 jaar. De deelnemende gezinnen zaten op of onder het armoedeniveau zoals de Amerikaanse overheid dat definieert: een inkomen van maximaal $25.000 per jaar om een gezin van 4 personen mee te onderhouden. De deelnemende ouders vulden een vragenlijst in over de mate van kieskeurigheid van het kind en hoe zij daarmee omgingen. Ze deden dat 4 keer: toen het kind 4, 5, 8 en 9 jaar oud was.

Van de deelnemende kinderen viel 15% in de groep 'zeer kieskeurige eters'. Zij weigerden groenten te eten en werden zenuwachtig als er iets nieuws op tafel werd gezet. De minst kieskeurige eters bleken te worden opgevoed door ouders die niet moeilijk deden over eten en er weinig regeltjes aan verbonden.

Een dwingende sfeer met veel beperkingen lijkt tot kieskeurigere eters te leiden. Kinderen associëren eten dan met negatieve ervaringen. Juist goedbedoelde uitspraken als ‘wanneer je je groente opeet, mag je een toetje’ kunnen een averechts effect hebben. Dan kan zelfs het spelen van vliegtuigspelletjes niet meer helpen.
CNN - Picky eating linked to demanding parents who limit foods, study says
Reageer
  • Deel
Druk af