Om kinderen te helpen een gezond gewicht te houden en een gezond eetpatroon aan te leren, maken veel ouders, vaak tussen neus en lippen door, opmerkingen over wat en hoeveel ze eten en hoe ze eruit zien. Vooral voor dochters kan dat jaren later nog negatief uitpakken.

Zwaarder en meer ontevreden
Dat blijkt onder meer uit nieuw Amerikaans onderzoek. Wetenschappers vroegen 501 jonge vrouwen van 20-35 jaar naar hoe tevreden ze waren over hun gewicht, eetgewoontes en BMI. Ook vroegen ze de deelnemers hoeveel opmerkingen hun ouders vroeger maakten over hun gewicht of hun eetpatroon.

Wacht tot je kind er zelf mee komt en steun ze dan in wat ze doen. Zeg dat je van ze houdt, onafhankelijk van hoe ze eruit zien en help ze niet teveel te focussen op hun gewicht, maar op het eetpatroon en -gedrag.
Opmerkingen over het gewicht en het eetpatroon bleken langdurig van invloed. Hoe vaker de ouders zeiden dat het kind teveel at, des te hoger de BMI van hun dochters op latere leeftijd. Ook andersom bleek dit waar; hoe meer opmerkingen gemaakt werden over te weinig eten, hoe lager de BMI was. Ook waren de dochters die zich veel opmerkingen over hun gewicht herinnerden, minder tevreden met hun lichaam. Zij zeiden pas echt gelukkig te zijn als ze minder zouden wegen.

Eerdere onderzoeken toonden al aan dat ouders die zich veel bemoeien met het eetgedrag van het kind uiteindelijk bereiken dat kinderen niet goed kunnen bepalen hoe veel of hoe weinig ze moeten eten.

Wat dan wel?
Hoe goed bedoeld de bemoeienis van de ouders ook is, het lijkt een averechts effect te hebben. Wat dan wel als je je als ouder zorgen maakt over het gewicht of eetgedrag van je kind? Dianne Neumark-Sztainer van de University of Minnesota die veel onderzoek doet naar dit onderwerp, raadt ouders aan minder te praten en meer te doen. “Als ouder moet je meer doen om het huis een plek te laten zijn waar het makkelijk is om gezond te eten en te kiezen voor beweging en waar minder gepraat wordt over gewicht.”

Dat betekent dat ouders gezonde dingen in huis moeten halen, proberen met het hele gezin gezellig aan tafel te eten en ook het goede voorbeeld geven door zelf fysiek actief te zijn. En heb geen commentaar op gewicht of eetpatroon van de kinderen. Zolang ze klein zijn, hebben ouders dat zelf in de hand. Als een iets ouder kind overgewicht heeft, adviseert Neumark-Sztainer: “Wacht tot je kind er zelf mee komt en steun ze dan in wat ze doen. Zeg dat je van ze houdt, onafhankelijk van hoe ze eruit zien en help ze niet teveel te focussen op hun gewicht, maar op het eetpatroon en -gedrag.”
Dit artikel afdrukken