In België is 7% van de thuiswonende ouderen ondervoed en loopt 29% risico op ondervoeding. De West-Vlaamse hogeschool Vives ging in samenwerking met de KU Leuven praktisch aan de slag om het voor senioren mogelijk te maken hun dagelijkse kost te verrijken zonder 'stigmatiserende' supplementen. Het onderzoeksteam ontwikkelde verrijkte voeding in de vorm van hamburgers, koekjes en 'powersoep'. Voedseltechnisch bleek dat geen enkel probleem. Ze zetten het senioren voor, die het prima te eten vonden. "Toch liggen die seniorfoods nog niet in de supermarkten", schrijft De Standaard. Dat komt doordat omdat er nog geen klanten voor zijn, zegt onderzoeksleider Lien Van den Broeck. Van de doelgroep beseft namelijk maar 20% dat ze meer eiwitten en vezels moeten eten. Ouderen hebben dus een behoefte waar ze zelf geen weet van hebben.
De Standaard - 65-plussers lopen groot risico op ondervoeding
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Johan soms denk ik weleens het lijkt er op dat ze van veevoer meer kaas hebben gegeten dan van mensenvoeding. Ik ga nu niet wetenschappelijk verantwoorde dingen zeggen. Zou het zo kunnen zijn dat in de veevoer industrie men sterk gefocust is op een paar doelstellingen, je kan er wel een paar bedenken, en van daaruit proefondervindelijk maatregelen heeft genomen? Verder kunnen de mensen de wandel en handel van dieren bepalen. Maar bij dieren, overigens ook bij planten zien we soms gebrek verschijnselen. We hebben geleerd met scha en schande een oplossing te vinden voor die problemen, maar dat waren allemaal zaken die aan het licht kwamen en ben overtuigd dat we nu die zaken nog bij de mensen moeten gaan oplossen. Maar is het niet beter om te proberen problemen te zien aankomen of als ze er al zijn uit te gaan van oorzaak en gevolg. Er is genoeg kennis aanwezig om heel veel problemen te voorkomen, en of op te lossen. Waarom zijn we niet in staat die kennis mensen aan elkaar te verbinden en praktische acties te ondernemen? Als ons lichaam goed functioneert heeft het voldoende nutriënten nodig van de goede vorm en ook nog eens in de juiste NATUURLIJKE balans. Daar ligt volgens een netwerk van deskundigen de oplossing richting.
over de inhoudelijke kwaliteit:
je hebt verschillende nutriënten waarvan er elke keer een de beperkende factor is, Als je veel arbeid levert en daardoor ook voldoende moet eten (voor de energie) is de kans groter dat je voldoende van het eerst beperkende nutriënt binnenkrijgt. Veevoeding wordt ook met de verschillende los toe te voegen nutriënten in balans gebracht, Dan kan dat toch ook met voeding voor mensen?
Johan van de levens verwachting heb je gelijk wat de vorige eeuw betreft maar de gegevens vertellen ons nu dat we het hoogtepunt gehad hebben en de verwachtingen wijzen uit dat onze kinderen minder ouder worden.
De leeftijd stijging van vorige eeuw zijn goed verklaarbaar en als we de gegevens van toen goed had geanalyseerd hadden ze toen al kunnen zien aankomen dat de lijn erg zou gaan dalen.
Voor de rest kan ik een eind met je meegaan. Alleen het ontbreken van de inhoudelijke kwaliteit van ons voedsel benoem jij niet en is zeer belangrijk.
Onze levensverwachting is met sprongen vooruit gegaan de vorige eeuw. Waar voorheen mensen tot de dood behoorlijk productief bleven en daarvoor ook voldoende honger hadden en meer als voldoende aten waren er door de hoge totale inname nauwelijks beperkende voedingsstoffen Nu ziitten we nu met een generatie die eigenlijk alleen maar onderhouden hoeft te worden. Dat betekent een veel grotere uitdaging om van alle nutrienten voldoende binnen te krijgen. Bij varkens hebben we ook voor elk stadium van productie en leven verschillende samenstellingen. Het kenmerk hier is dat als de dieren in rust zijn deze een relatief energiearm, eiwit- en mineraalrijk voer voorgeschoteld krijgen. We willen de zeugen graag gezond maar voorkomen dat ze vervetten. De voedselschijf voor een gepensioeneerde 70 plusser ziet er anders dan die voor een bouwvakker van 30. De eiwit- en mineraalbehoefte is voor beide personen gelijk alleen de energiebehoefte verschilt.
Dick wie zegt wat?
Je verwijzing gelezen. Laat ik je nou vertellen dat we de oplossing bij lange na nog niet hebben. We hebben de kennis niet in huis om dat te fixen laat je niets wijs maken.
Leg het nog een keer uit.
Heb in het korte verleden de volgende vraag bij de medische kennisinstellingen meer gelegd. Weet u dat de inhoudelijke samenstelling van ons voedsel te wensen overlaat en wat zijn daarvan de consequenties"?
Zij gaven aan dat ze precies weten van welk orgaan welke klacht gekoppeld is aan welk nutriënt tekort. Op de vraag dat nutriënten in teams werken en hoe de nutriënten balans eruit moest zien kwam de opmerking dat ze dat niet wisten.
Kennismensen in ons netwerk, en dat is niet gering, zeggen dat die kennis van de totale natuurlijke nutriënten balans theoretisch in de wereld niet aanwezig is. Binnen dat netwerk weten wij wel hoe die balans te organiseren.
Als men de nutriënten balans niet ken hoe kan men dan spreken van een b.v. gezond koekje, drankje, groenten en of fruit, erger nog gezond voedsel uit de printer. Moet lachen/ huilen van de onwetendheid en de suggestie die van de verhalen uitgaat. Jij geeft daar een voorbeeld van.
Bedrijven die voedsel fabrieksmatig produceren, produceren geen voedsel maar knutselen met voedsel vanuit welk uitgangspunt?, want we hebben net geconstateerd dat ze de goede balans niet weten.
Nutriënten niet in de natuurlijke balans werken onvoldoende,..... niet..... of erger nog contraproductief. Geloof me daar zijn genoeg schrijnende voorbeelden van.
Heb in het verleden vaker aangegeven dat de productie van gezondheid bevorderend voedsel goed mogelijk is van uit de natuurlijker kennis.
Waarom denk je dat de zorgkosten zo gigantisch uit de kl. (verkeerd woord) lopen.
Ja ik hoor je de argumenten al geven, die ken ik ook, maar geloof van mij dat het alles te maken heeft met de afstand tussen de consument (ook de producent) en de natuur.
Hetgeen ons overkomt is grotendeels een corrigerende tik van de natuur.
Als we zo door gaan wint de natuur en die gaat echt door ook zonder ons als mensen.
Dick ik zeg dat vanuit kennis opgedaan van mensen die van al de duizenden verschillende productie factoren zo veel weten dan een persoon, of instelling (wellicht ook door andere beperkende factoren) niet kan behappen. Dan heb je ook nog een persoon nodig die de kwaliteit heeft van een helicopterview en die zijn er weinig meer.
Dick, laat ik het zo zeggen, je moet in staat zijn tegen de stroom in te roeien dan zie je dingen die anderen niet zien.