Op Foodlog Live mocht het kraampje van Carezzo zich verheugen op de belangstelling van de oudere bezoeker. Het bedrijf is gespecialiseerd in eiwitverrijkte voeding en maakt smakelijke sappen, soepjes, brood en zelfs cake die zich het best laten omschrijven als eiwitbommen. Dergelijke producten treden uit de medische sfeer van eiwitverrijkte voedingssupplementen, waarin bijvoorbeeld Nutricia groot is.
Muizenhapjes
Iedereen kent het probleem uit eigen waarneming. Je (groot)ouders worden bejaard en ze eten muizenhapjes. Alleen ouderen met een bewuste leefstijl lijken goed voor zichzelf te zorgen. Eten interesseert je niet meer als je geen trek hebt. En in de tijd dat die ouderen jong waren, maalde niemand om een verantwoord voedingspatroon of zoiets nieuwerwets als personalized nutrition.
Het belangrijkste gebrek dat ouderen oplopen door slechte voeding is een eiwittekort. Met een dagelijks multivitaminepilletje worden een hoop andere tekorten afgedekt. Maar hoe zorg je voor voldoende eiwitten? Een gemiddeld mens heeft elke dag 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Dus een vrouw van 60 kilo heeft aan 48 gram eiwit per dag genoeg. Dat moet geen probleem zijn met een dagelijks gevarieerd menu met zuivel, vlees, vis en eiwitrijke plantaardige producten.
Ouderen van boven de 70 hebben meer eiwitten nodig, 1,2 gram per kilo lichaamsgewicht. De afbraak van de eigen spiermassa, die voor een belangrijk deel uit eiwitten bestaat, gaat sneller en de opbouw vereist meer grondstoffen. Die grondstoffen zijn de aminozuren waaruit eiwitten opgebouwd zijn en waarin ze weer ontleed worden in de spijsvertering. Een dierlijk lichaam heeft zo’n 20 types aminozuren nodig, in een dagelijkse, gestage aanvoer. Voor de mens is een dierlijke bron van eiwitten dan ook optimaal. Met plantaardige eiwitten lukt het ook prima, maar dat vereist een meer planmatige aanpak.
Nieuwe aanbeveling
Een gezonde man van 75 jaar en een gewicht van 80 kilo heeft 96 gram eiwit nodig per dag. Een biefstukje van een ons bevat 23 gram eiwit, evenveel of iets minder dan varkensvlees of vis. Waar haalt hij die andere 70 à 75 gram vandaan? Een ei bevat 6 gram, 100 gram yoghurt 4,3 gram. Kaas tussen de 20 en 30 gram per 100 gram. Noten 15 gram, sojabonen 30 gram.
Als opa de hele dag door kleine beetjes van deze eiwitrijke levensmiddelen zou eten, en zich niet zou volstoppen met brood, dan komt hij met betrekkelijk weinig voedsel een heel eind. Dat is dan ook precies de nieuwe aanbeveling. Een onderzoek onder Canadese ouderen had als uitkomst dat als zij bij elke maaltijd eiwitten aten, hun spierkracht het minst afnam. Dat wijst op een beter herstel van de spieren door de regelmatige aanvoer van eiwitten.
Als je het echt goed wil doen als oudere, dan neem je voor het slapen gaan nog een stukje cake van Carezzo, maar dan moet je ook wat aan krachttraining doen. Een Nederlandse studie toonde aan dat de opbouw van de spieren tijdens de slaap optimaal verloopt na een stevige krachtraining en na inname van een extra dosis eiwitten.
Oudere vegetariërs
Het geldt niet alleen voor bodybuilders, die hele drums whey-eiwit leeglepelen in hun protein shakes en alleen zalm en steaks eten. Ook ‘normale’ sporters en fitnessers moeten hun eiwitten aanvullen. Oudere vegetariërs dienen heel goed op hun eiwitinname te letten. Niet alleen bevatten plantaardige producten per gewicht minder eiwitten, plantaardige eiwitten voorzien ook niet of maar in geringe mate in bepaalde aminozuren, zoals lysine en methionine.
In de onderzoeksgroep van professor Imke de Boer (WUR) werkt onder meer Heleen Van Kernebeek die de milieudruk berekent van productiedieren in het landbouwsysteem. Zij rekent voor dat een beperkte consumptie van dierlijke producten geen ongunstige milieubelasting met zich meebrengt, zoals vaak wordt aangenomen. Dat zou een argument voor de oudere vegetariërs kunnen zijn om zich de vraag te stellen of ze niet af en toe toch eens wat vlees of een ei zouden moeten eten.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De Belgische arts Kris Verburgh, auteur van De Voedselzandloper, stelt dat je vooral zachtgekookte eieren en spiegeleieren moet eten en bijvoorbeeld geen omelet, want bij het bakken van een omelet raakt de cholesterol in het ei geoxideerd - en dat is ongezond.
Kweenie hoor Jack, beetje wild allemaal. Eieren bijvoorbeeld. Er zijn wat cohort onderzoeken, deze bijvoorbeeld.
Eén conclusie: "Men who ate an average of 2.5 or more eggs per week had an 81% higher risk of lethal prostate cancer compared to those who ate an average of less than half an egg per week".
Dat klinkt niet zo mooi.
Maar er waren ook andere conclusies uit hetzelfde onderzoek:
"The association between average amount of eggs eaten per week and risk of lethal prostate cancer became non-significant when the researchers analysed data collected up to the point of development of a lethal form of the disease (that is, disease progression or death)".
"There was no significant association between the average amount of red meat eaten and the risk of lethal prostate cancer".
"Men who consumed more red meat or eggs tended to exercise less and have a higher BMI, and were more likely to smoke and have a family history of prostate cancer".
Mijn conclusie: voor zover er verband is tussen eieren (en rood vlees) en prostaatkanker, kan dat ook toeval zijn. Eieren als oorzaak is niet aangetoond. Andere factoren zijn in het spel. Ook wordt niet duidelijk gemaakt hóe eieren een kwalijk effect zouden kunnen hebben.
Ook de link tussen eieren en candida en schimmelinfecties is nogal twijfelachtig. Ik ga dat nu niet opzoeken, maar eieren worden - onderbouwd - meestal positief gewaardeerd: juist aanbevolen om candida en schimmelinfecties de baas te worden.
Via cohort onderzoek kun je op ideeën komen, maar vervolgonderzoek om causale verbanden aan te kunnen tonen is onmisbaar. Dan kun je ook eens gaan kijken of je een mechanisme kunt vinden: hoe werkt het?
Jack (#7), heb je wat linkjes naar achtergronden/publicaties over je alarmerende stellingen? Ik heb zelf tijdens chemotherapie extra veel eieren, yoghurt en kwark gegeten, in de veronderstelling dat dat het herstel zou bevorderen. Nu lees ik dat ik helemaal verkeerd bezig ben geweest.
Ook dat eieren puur vergif zijn en tumoren voeden is nieuw voor mij. Graag enige onderbouwing!
PS Dat soja eten geen goed idee is als je een oestrogeengevoelige tumor hebt is dan zeker ook onzin?
PS2 Het lijkt me trouwens ook totaal onnodig om ALLE varkensvlees te vermijden, zie hier: er zijn diverse magere varkensvleesproducten.
naarmate je ouder wordt eet je minder.. om toch voldoende nutriënten binnen te krijgen is concentreren noodzakelijk. dierlijke eiwitten zijn een vorm van concentratie, uitgevoerd door het dier wat je eet.
maar zoals ik het dus lees is vegetarisch goed voor het dichten van het pensioen gat en het verlagen van de aow uitkeringen. Mensen gaan dan niet meer dood aan hartfalen maar ondervoeding.
Absoluut niet aan de dierlijke eiwitten.... althans niet teveel.
Eieren bijvoorbeeld.
Het grootste probleem met eieren is dat ze kanker en andere cysten, vleesbomen, tumoren, en knobbeltjes voeden. Vrouwen met meerdere eierstokcysten (PCOS), borstkanker of andere cysten en tumoren moeten eieren vermijden.
Eieren veroorzaken ook ontstekingen en allergieën; ze voeden virussen, bacteriën, gist, Candida, en andere schimmels, en veroorzaken oedeem in het lymfestelsel.
En varkensvlees bijvoorbeeld.
Ouderen moeten alle vormen van varkensvlees, inclusief ham, bacon, bewerkte varkensproducten, reuzel, enzovoort vermijden. Het is moeilijk om van kanker te herstellen als je varkensvlees blijft eten. Er zit namelijk veel vet in en dat belast de lever; denk aan leververvetting……
En dan is er nog zuivel.
Melk, kaas, roomboter, room, yoghurt en andere vergelijkbare voedingsmiddelen bevatten een flinke hoeveelheid dierlijk vet, wat een belasting is voor je spijsverteringsysteem, en vooral voor je lever.
Zuivel bevat lactose, en de combinatie van vet en suiker heeft negatieve effecten op de gezondheid, vooral als je, zoals veel ouderen, gezondheidsklachten hebt. Bovendien bevordert het vet van zuivel in je bloed de vermenigvuldiging van virussen en bacteriën.
Zuivel veroorzaakt ook slijmvorming (in de lymfe en het bloed wordt dikker en stroperiger) en is een belangrijke oorzaak van ontstekingen en allergieën. Dit is altijd zo geweest, ook als het biologische of vrije-uitloopproducten betreft.
Ik adviseer ouderen om helemaal geen zuivel eten.