Hoogopgeleiden zijn niet altijd de gezondste mensen. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Radboud Universiteit blijkt dat Nederlandse en Belgische hoogopgeleide ouderen de grootste drinkers van Europa zijn. In Nederland is in totaal 40% van de bevolking een regelmatige drinker, tegenover 24% in heel Europa. Van de academici in de leeftijdscategorie 56-70 jaar is maar liefst 65% een frequente innemer, schrijft Trouw. Het glaasje wijn bij het eten en de vrijdagmiddagborrel is bijna niet meer weg te denken uit de Nederlandse leefstijl.

Onderzoekers vonden een verband tussen welvaart en alcoholgebruik. “Het is mogelijk dat hoogopgeleiden zich in landen met meer economische ontwikkeling vaker met hun culturele leefstijl trachten te onderscheiden van laagopgeleiden, bijvoorbeeld door het drinken van goede wijnen of exclusieve gedistilleerde dranken,” aldus de onderzoekers. Ondanks het overmatig alcoholgebruik leven hoogopgeleiden over het algemeen gezonder dan laagopgeleiden omdat ze minder roken, meer groenten en fruit eten en meer bewegen.

Op Foodlog startte de discussie over het onderzoek al naar aanleiding van de mening van epidemioloog Luc Bonneux over de veilige grenzen waarbinnen je alcohol kunt gebruiken.
Trouw - De hoogopgeleide oudere drinkt het vaakst van allemaal
  • Deel
Druk af