Als we niet meer oud hoeven te worden omdat we een 'geneesmiddel' kunnen nemen dat het ouder worden van ons lichaam remt, is ouderdom dan een 'ziekte'? Je kunt er immers van genezen of er minder aan lijden.

Ja, zegt de Amerikaan Nir Barzilai dan ook. Hij is directeur van het het Instituut voor Ouderdomsonderzoek van het Albert Einstein College of Medicine (New York) en werkt aan het TAME-project. Het woord betekent 'temmen' maar is een afkorting van Targeting Aging with Metformin, dat wil zeggen het Tegengaan van Veroudering door middel van Metformine.

Metformine is oorspronkelijk een molecuul die wordt ingezet tegen de gevolgen van type 2 diabetes. Gebruikt als medicament verlaagt het de insulineresistentie van patiënten. Uit dierproeven blijkt dat het ook een levensverlengende en verouderingsremmende werking heeft.

Voor ziektes kun je immers medicijnen maken die vergoed worden door verzekeraars
Gesprek met FDA
Barzilai deed onderzoek naar de levensverwachting van diabeten die metformine kregen. Hij ontdekte dat ze zelfs langer leven dan niet-diabeten. Daarom bepleit hij nu een studie naar de levensverlengende effecten van de stof bij ouderen mensen. Gisteren sprak hij met de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) om zijn plan toe te lichten. Doel van het gesprek was het in de week leggen van de gedachte dat ouderdom een ziekte is die genezen kan worden. Voor ziektes kun je immers medicijnen maken die vergoed worden door verzekeraars.

Barzilai vindt het van belang dat ouderdom zo spoedig mogelijk als ziekte wordt erkend. Dan pas ontstaat onder wetenschappers en farmabedrijven de motivatie om levensverlengende 'medicijnen' te ontwikkelen.

Fotocredits: Oude handen, Sheena876
Dit artikel afdrukken