Je hoort steeds vaker over resveratrol. Dat is een stofje dat onder meer in rode wijn voorkomt. Reveratrol is een anti-oxidant, die er voor zorgt dat je ouder wordt en mentaal buitengewoon bij de pinken blijft. Proeven met ratten en muizen wezen al uit dat dieren die het stofje kregen niet de normale vertaging van hersenactviteit en alertheid vertonen bij het verouderen. De proeven waren altijd nog wat onzeker ten aanzien van de verlenging van levensverwachting. Daar is nu een antwoord op door tests met vissen.

De vissensoort nothobranchius furzeri leeft maar dertien weken en is daarom uitermate geschikt voor laboratoriumproeven. Ratten en muizen leven langer dan een 1 jaar en zijn minder makkelijk te testen.
Wat bleek: door voeding met resveratrol leven de vissen zo'n 50% langer en blijven ze er vitaler mentaal jeugdig van. Wat wil je nog meer? Evolutionair zijn vissen tenslotte onze voorouders.

Hoe meer van dit soort berichten er komen, hoe meer de verkopen van rode wijn waarschijnlijk gestimuleerd worden. Maar …. pas op. Als je het uit wijn wilt halen, moet je er waarschijnlijk zoveel van drinken, dat je eerder overlijdt aan lever- en hartaandoeningen ….. Voedingssupplementen waarin resveratrol is geïsoleerd bieden waarschijnlijk uitkomst, net als bij de Nothobranchius (die uiteraard geen wijn te drinken kregen, maar dergelijke supplementen).

Een andere oplossing: hibiscus-thee. Een bekend product uit het Midden-Oosten. Door de firma SafSap is het in Europa ontwikkeld tot een drankje dat te koop rond Brussel en Parijs, gebieden waar veel Arabische allochtonen wonen en werken.

Wat zo mooi is aan SafSap? Het bevat ca. 4x zoveel anti-oxidanten en waarschijnlijk nuttige resveratrol als rode wijn!
De aroma's voor het sapje zijn overigens ontwikkeld in Nederland.Bron: Current Biology / Nyhedsmagasinet INGENIØREN (17/2/2006), met dank aan Ib Kidde-Hansen die me op dit artikel opmerkzaam maakte.
Dit artikel afdrukken