©timburnsart
Foodnavigator komt vandaag met het positieve nieuws dat druivensap hersenveroudering tegengaat. Zelfs als die al aan de gang is. Het geheim schuilt in een complex van polyfenolen en resveratrol. Het onderzoek naar de heilzame werking van deze stoffen komt steeds verder.
Sinds een aantal jaren is bekend dat resveratrol het verouderingsproces remt. Dit stofje zit in rode wijn. Geen wonder dat de wijnhandel claimt dat rode wijn je ouder laat worden. Het staat inmiddels wel vast dat dit stofje in combinatie met een laag-calorisch dieet onze levensverwachting potentieel met maar liefst 70% kan opkrikken. Dat zou betekenen dat we ruim 130 kunnen worden!
De onzin-kant van dit verhaal wordt zelden belicht. Immers, om voldoende resveratrol binnen te krijgen uit wijn, moet je daarvan waarschijnlijk zoveel drinken dat je aan lever- en hartziekten bezwijkt voordat de positieve effecten ervan merkbaar worden.
Het nieuws van Foodnavigator is daarom boeiender. Recent onderzoek bij ratten laat zien dat een drinkbare hoeveelheid sap van een inheemse Amerikaanse druivensoort, Concord druiven, zorgt voor significant betere motorische en cognitieve vaardigheden. Geen hersenverkalking dus!
Het onderzoek suggereert tevens dat niet alleen resveratrol (een bepaald type polyfenool) hiervoor verantwoordelijk is, maar een complex samenspel van verschillende soorten polyfenolen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kris Verburgh (KV) kondigt op bladz. 24 van zijn boek aan aan te kunnen tonen "dat resveratrol, de befaamde anti-agingsstof in rode wijn, ons niet langer doet leven" en op de bladzijden 144-146 maakt hij dat waar, daarbij zich beroepend op een onderzoek, dat in 2006 is verschenen in NATURE .
In die publicatie verscheen een grafiek -zie in zijn boek op bladz. 145- waarin het percentage muizen in leven tegen het vestrijken der tijd is uitgezet; dat voor 3 groepen van muizen (1. die met een standard dieet, 2. met een calorierijk dus slecht dieet. 3 idem maar dan daaraan toegevoegd resveratrol).
Het blijkt uit die grafiek dat "Resveratrol alleen bij muizen werkt als ze op een ongezond calorisch dieet zijn gezet. Resveratrol verlengt niet de levensduur van gezonde muizen".
Resveratrol is "een boeiend stofje", zeker voor bepaalde categorieen van patienten. VK: "Er zit dus toekomst in deze molecule afkomstig van de blauwe druivenschillen. Farmagigant GlaxoSmithKline heeft dit ook ingezien en heeft Sitris, een universitair bedrijfje, dat op resveratrol wat interessante patenten heeft, opgekocht".
Verder komt KV met precies dezelfde realiteit ten aanzien van de rode wijn, namelijk dat je van die wijn onhaalbare (en bepaald dodelijke) hoeveelheden zou moeten drinken om een werkzame dosis resveratrol (en flavinoiden) binnen te krijgen; een paar opmerkingen mijnerzijds:
1. Het is natuurlijk altijd goed wanneer al eerder behaalde onderzoeksresultaten uit niew onderzoek worden bevestigd. Daarbij komt in dit geval het nieuwe onderzoek een voorzichtig stapje verder. Dat het eten van blauwe druiven, misschien een bepaalde soort in het bijzonder, wel eens effectief zou kunnen zijn tegen (mentale) veroudering, volgt eigenlijk al uit KV zijn tekst, in ieder geval als je druiven eet, neem je niet enerzijds iets gezonds in, en anderzijds iets ongezonds, zoals dat bij veralcoholiseerde druiven wel het geval is (met per saldo een zwaar negatief effect).
2. Drinkbare hoeveelheden duivensap die wel een gunstig effect sorteren, tegenover ondrinkbare hoeveelheden wijn die alleen maar een ongunstig effect sorteren, het lijkt me geen moeilijke keus. En je kunt natuurlijk beter zondermeer gezond eten (en drinken) dan ongezond om dan later de schade pogen te herstellen, ook al is daartoe een toverstofje (in casu resveratrol) voor beschikbaar.
3. Maar wel moet ik, als mijn buurman (meer dan een verwaarloosbaar beetje) wijn drinkt, als ik verzekerd zou zijn -ben ik niet- meebetalen aan zijn door BIg Pharma op de markt gebracht dure tovermedicijn. Als die buurman nou eens een zo hoge tax op wijn zou betalen dat van die tax zijn medische behandeling nodig als gevolg van zijn wijn-inname, zou kunnen worden betaald? Zou dat niet wenselijk zijn? Als de wetenschap laat zien wat goed is (druivensap) en wat fout is (wijn) is het dan niet geboden om mensen de goede kant op te dwingen? Waar is die wetenschap anders voor? Drink maar wijn, als je vindt dat dat moet kunnen, maar betaal dan wel de schade die je daardoor (niet alleen jezelf maar ook anderen) aandoet.