Als je ouder wordt en je gebruikelijke eet- en beweeggewoontes aanhoudt, wordt je ook vetter. Dat komt omdat de snelheid van de vetverbranding in het vetweefsel afneemt met het stijgen van de leeftijd, concluderen onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden. Om hetzelfde gewicht te behouden zou je minder moeten eten of meer bewegen bij het ouder worden.

"Veel mensen hebben moeite om hun gewicht onder controle te houden als ze ouder worden," schrijft ScienceDaily over het onderzoek. "Zelfs als ze niet meer eten of minder sporten dan tijdens hun jongere jaren." Het onderzoek volgde 54 mannen en vrouwen gedurende 13 jaar. De vetverbranding van alle proefpersonen vertraagde over de jaren, onafhankelijk van de verandering in hun gewicht.

“Obesitas en obesitas-gerelateerde ziekten zijn een wereldwijd probleem geworden,” zegt Kirsty Spalding, senior onderzoeker van het Karolinska Institutet. Inzicht in de dynamiek van de vethuishouding en de regulerende factoren van de vetmassa in het menselijk lichaam noemt ze 'relevanter dan ooit'.
ScienceDaily - Why people gain weight as they get older
Reageer
  • Deel
Druk af