Jeroen van der Veer is voormalig topman van Shell. Hij maakte plaats voor de Zwitser Peter Voser, die vervroegd aftrad en het stokje inmiddels alweer overgaf aan de Nederlander Ben van Beurden.

Van der Veer bekleedt een aantal commissariaten (onder meer als president bij ING en Philips) en verschillende andere functies in binnen- en buitenland. Vanuit zoveel ervaring rond het zakelijk functioneren van de wereld kijkt hij met verwondering naar het gestoethaspel in Nederland en Europa.

Kritiek op Europa
In een interview met het FD bekritiseert hij het gebrek aan visie en durf van Europa en zijn leiders. Ze maken 'deals', maar weten niet waar ze heengaan. Hij lijkt bovendien aan te geven dat ze weinig doen om te ontdekken waar die doelen zouden kunnen liggen.

Van der Veer maakt zich grote zorgen over het energiebeleid in Europa. Aangezien alle oorlogen en belangrijke issues van de afgelopen 100 jaar terug te voeren zijn op het kunnen beschikken over energie, zijn die zorgen terecht.
Foodlog maakte recent in aantal discussie duidelijk dat ook de moderne landbouw uiteindelijk gaat over energie. We stoppen er meer energetische calorieën in dan er aan voedzame uitkomt, berekende Jopie Duijnhouwer.

Vervang subsidies op duurzame energie door een centrale CO2-bank
De oud-baas van de multinationale energiereus doet in het interview een opmerkelijk voorstel. Hij bepleit een sterke leiding van Nederland als stadstaat, zoals groter New York of Parijs én de invoering een CO2-bank. Duurzame energie en als zodanig gepromote apparatuur moeten niet langer gesubsidieerd worden. De uitstoot van CO2 moet belast worden. Het is immers maar de vraag, zegt Van der Veer, of bijvoorbeeld een elektrische auto duurzamer is dan de allermodernste diesel die het beste uit ingenieurs haalt omdat ze hem optimaal zuinig willen maken.
Van der Veer bepleit daarom een CO2-bank die gewenst gedrag stimuleert door middel van een belasting op C02 uitstoot. Een om te beginnen Europese CO2 bank zou daar een belastingniveau per ton uitstoot voor moeten vaststellen. Een en ander naar gelang gerealiseerde en doelniveau's van CO2 uitstoot zich ontwikkelen.

Veelvuldig Foodlog-commentator Hendrik J. Kaput kan tevreden zijn. Van der Veer verhoort zijn gebed 'Schiphol dicht, gestaffelde energieprijzen' met een realistische maatregel. Zet gewoon plafonds voor uitstoot en daag ondernemers uit daarbinnen zo efficiënt mogelijk met energie om te gaan, heet het op z'n oud Shells. Vanaf hier zou het maatschappelijk debat dus kunnen gaan over de vraag welke plafonds voor welke activiteiten zouden moeten gelden.

Fotocredits:Jeroen van der Veer, Wikimedia
Dit artikel afdrukken