Bij jonge mensen zijn de juiste genen op het juiste moment actief. Naarmate mensen ouder worden, raakt de afstelling van hun DNA ontregeld, waardoor veroudering optreedt. Onderzoekers van onder meer het LUMC ontdekten dat niet bij alle mensen op leeftijd het DNA veroudert.

Onderzoeksleider Bas Heijmans van het LUMC: “De ontregeling van het DNA gaat gelijk op met een hogere activiteit van genen die schade aan cellen proberen te repareren. Die reparatie is alleen niet volledig effectief en de achterblijvende schade leidt zo uiteindelijk tot veroudering.”

Op een aantal plekken in het DNA gaat de afstelling steeds meer verschillen. De ene mens wordt daardoor sneller ouder dan de andere. Onverwachts bleken de genen die daarvoor verantwoordelijk zijn, erg te lijken op de activiteit van genen waarvan eerder onderzoek bij wormen en muizen had aangetoond dat ze een centrale rol spelen in het verouderingsproces. Deze genen kunnen de schade die zich in de loop van het leven ophoopt, steeds slechter repareren zodat onze cellen verouderen.

Maar niet bij iedereen was de ontregeling in diezelfde mate aanwezig. Bij een klein deel van de ouderen was de afstelling van het DNA vergelijkbaar met die van een 25-jarige.

Daarom willen de onderzoekers nu gaan kijken of mensen bij wie dat het geval is, langer gezond blijven en bijvoorbeeld minder vaak kanker ontwikkelen. “Gezondheid hangt van meer af dan de juiste afstelling van DNA, maar we denken wel dat de ontregeling van het DNA een basisproces is dat het risico op verschillende ziektes tegelijkertijd kan verhogen,” aldus Heijmans.
Dit artikel afdrukken