Er komt steeds meer Oud Hollands rundvlees. Waren MRIJ's, Blaarkoppen, Brandroden en Lakenvelders alleen nog via kleine circuits voor de liefhebber beschikbaar, nu komen ze in de super. C1000 in Ulft is de eerste die met Oud Holland vlees start.
De Stichting Natuurboer uit de Buurt maakt bekend:
Uitbreiding met nieuwe boeren bij Stichting Natuurboer uit de Buurt maakt het mogelijk om in meer supermarkten te starten met rundvlees van Oud Hollandse rassen. C1000 in Ulft is de eerste supermarkt die volgt op de pilots bij Plus in Deventer en Haaksbergen. Vleesleverancier Groothedde uit Vaassen is de partner van de Natuurboeren in de vermarkting.
De drie boeren die zich aflopen weken hebben aangesloten bij Stichting Natuurboer uit de Buurt werken allemaal met Oud Hollandse runderen. Zo werd het mogelijk om ook een C1000 in Ulft te laten starten met de verkoop. Na twee succesvolle pilots in 2011, is Stichting Natuurboer uit de Buurt samen met vleesleverancier Groothedde op zoek naar nieuwe natuurboeren voor hun marktconcept “rundvlees van Oud Hollandse runderrassen”. “Er is grote belangstelling vanuit de markt voor dit concept, maar we kunnen niet iedereen voorzien van vlees van het Oud Hollands rund omdat we nog niet voldoende aanvoer hebben,” aldus Jos Groothedde. De Stichting Natuurboer uit de Buurt wil samen met Groothedde groeien naar een landelijke dekking in verkoop.
Met de drie nieuwe leden uit Gelderland en Utrecht zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden van het vleesconcept. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken welke rassen er worden toegelaten, waaraan de veehouder moet voldoen qua dierenwelzijn, continuïteit in levering en de rijping van het vlees. Ook wordt gezamenlijk de opbrengstprijs bepaald.
Daarnaast geldt de voorwaarde dat een Natuurboer biologisch is (of wordt), en minimaal 25% van het bedrijfsoppervlak beschikbaar heeft voor natuur (natuur, agrarisch natuur en/of landschapselementen). Verder werken Natuurboeren bewust aan het sluiten van de kringloop, het vergroten van de biodiversiteit en het monitoren daarvan.
De Stichting Natuurboer uit de Buurt heeft de ambitie om meer natuur te beheren met Oud Hollandse rassen. Met biologische productiemethode, inzet van Oud Hollandse rassen, kennis van natuurbeheer en combinatie met voedselproductie, ziet de Stichting Natuurboer zich als de perfecte partner voor natuurbeheerorganisaties. Door alle schakels in de keten te laten profiteren en de volledige openheid in de keten, is de stichting samen met Groothedde uitstekend in staat om rundvlees uit de natuur te vermarkten.
Groothedde bestaat vanaf 1997 en is gevestigd in Vaassen. Van hieruit wordt rundvlees, varkensvlees en diverse convenience producten aan afnemers binnen retail, foodservice en slagerijen geleverd. Groothedde betrekt deze producten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers in het buitenland, maar vermarkt met de Natuurboeren sinds vorig jaar vlees afkomstig uit Nederland.
Fotocredits: Hindrik S
Dit artikel afdrukken
Uitbreiding met nieuwe boeren bij Stichting Natuurboer uit de Buurt maakt het mogelijk om in meer supermarkten te starten met rundvlees van Oud Hollandse rassen. C1000 in Ulft is de eerste supermarkt die volgt op de pilots bij Plus in Deventer en Haaksbergen. Vleesleverancier Groothedde uit Vaassen is de partner van de Natuurboeren in de vermarkting.
De drie boeren die zich aflopen weken hebben aangesloten bij Stichting Natuurboer uit de Buurt werken allemaal met Oud Hollandse runderen. Zo werd het mogelijk om ook een C1000 in Ulft te laten starten met de verkoop. Na twee succesvolle pilots in 2011, is Stichting Natuurboer uit de Buurt samen met vleesleverancier Groothedde op zoek naar nieuwe natuurboeren voor hun marktconcept “rundvlees van Oud Hollandse runderrassen”. “Er is grote belangstelling vanuit de markt voor dit concept, maar we kunnen niet iedereen voorzien van vlees van het Oud Hollands rund omdat we nog niet voldoende aanvoer hebben,” aldus Jos Groothedde. De Stichting Natuurboer uit de Buurt wil samen met Groothedde groeien naar een landelijke dekking in verkoop.
Met de drie nieuwe leden uit Gelderland en Utrecht zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden van het vleesconcept. Zo is er bijvoorbeeld afgesproken welke rassen er worden toegelaten, waaraan de veehouder moet voldoen qua dierenwelzijn, continuïteit in levering en de rijping van het vlees. Ook wordt gezamenlijk de opbrengstprijs bepaald.
Daarnaast geldt de voorwaarde dat een Natuurboer biologisch is (of wordt), en minimaal 25% van het bedrijfsoppervlak beschikbaar heeft voor natuur (natuur, agrarisch natuur en/of landschapselementen). Verder werken Natuurboeren bewust aan het sluiten van de kringloop, het vergroten van de biodiversiteit en het monitoren daarvan.
De Stichting Natuurboer uit de Buurt heeft de ambitie om meer natuur te beheren met Oud Hollandse rassen. Met biologische productiemethode, inzet van Oud Hollandse rassen, kennis van natuurbeheer en combinatie met voedselproductie, ziet de Stichting Natuurboer zich als de perfecte partner voor natuurbeheerorganisaties. Door alle schakels in de keten te laten profiteren en de volledige openheid in de keten, is de stichting samen met Groothedde uitstekend in staat om rundvlees uit de natuur te vermarkten.
Groothedde bestaat vanaf 1997 en is gevestigd in Vaassen. Van hieruit wordt rundvlees, varkensvlees en diverse convenience producten aan afnemers binnen retail, foodservice en slagerijen geleverd. Groothedde betrekt deze producten van zorgvuldig geselecteerde leveranciers in het buitenland, maar vermarkt met de Natuurboeren sinds vorig jaar vlees afkomstig uit Nederland.
Fotocredits: Hindrik S
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dick, lees nu pas dat je wenste dat ik de 'pure graze' draad moest reageren. Doe ik.
Dick, te veel mensen in mijn vak, die beter moeten weten, maken handig gebruik van het idee dat bijna iedereen denkt dat we een groen* land zijn. Met volop ruimte voor runderen. En dat je die runderen 'het hele jaar' kan houden op die groene weiden. Puntsgewijs noem ik de voornaamste redenen waarom het niet mogelijk is.
1. je hebt minimaal 7000 m2 weide per dier nodig onder ideale omstandigheden, omstandigheden die wij hier op de 51ste breedtegraad niet hebben. wij zitten maar liefst 19 graden af van het punt waar de zon 'ophoudt'.
2. je hebt betaalbare weide nodig. vanaf ongeveer 10.000 euro per hectare is het niet meer lonend. nederlandse weide doet ongeveer 30-40 mille per hectare.
3. als je een rund te weinig voer geeft in de winter, dan neemt en/of de melkproductie af en/of de vleesproductie.
4. het kost te veel arbeid om 12 maanden weidegang te organiseren. nb: weidegang is een rekbaar begrip, als je 1x per jaar in de wei staat, ben je een 'weiderund'. grasgevoerd is ook rekbaar: 1x gras eten en je ben een grasrund.
5. hooi (een van gras afgeleid product met onderscheidende kenmerken) en kuilgras (idem) hebben relatief minder eiwit dan vers gras. daarom wordt er in de 'grootschalige en/of professionele' veeteelt in nederland, ook eiwitrijk voer (buiten de grasmaanden april tot september) gegeven. om reden dat de prijzen (door feed, food en fuel) van de diervoeder ingrediënten elk jaar stijgen, is het nu interessant geworden om naar andere eiwitbronnen te zoeken die goedkoper zijn. maar het is een utopie dat die goedkope eiwitbronnen net zoveel eiwit geven als de dure eiwitbronnen. dat geldt ook voor de andere ingrediënten van diervoeder.
*over groen gesproken: welk land is 2 x groener 'per dier' dan NL ?
en welk land is 4x groener per dier dan NL ?
Jack, Pure Graze is heel geschikt voor melkboeren. Wil je in die draad eens vertellen hoe je denkt over Pure Graze als melkconcept vanuit het oogpunt van duurzaamheid (maar noem dat voortaan maar NieuwVersheid).
Eens. Vaak ook lief. Met name voor dieren.
Niks mis met hobbyboeren. Dat zijn vaak hele prettige mensen...