In de Ondertussen van 2 maart vallen mij deze berichten op:

- de kaart met luchtvervuiling zegt niets over de uitstoot van stikstof door boeren (Resource, WUR). De luchtvervuiling in Nederland daalde door de coronacrisis met 202 tot 60%, constateerde het KNMI vorige week. De NOS toonde twee plaatjes met daarop de luchtverontreiniging boven Nederland, gemeten door de Europese satelliet Sentinel. Vorig jaar februari kleurde Nederland helemaal rood door de luchtverontreiniging, dit jaar maart zien we alleen enkele lichtroze plukjes verontreiniging boven ons land. Boeren(activisten), onder wie voormalig WUR-bestuursvoorzitter Aalt Dijkhuizen, grepen dit nieuws aan om het aandeel van boeren in de stikstofcrisis te bagatelliseren. Landbouw is wel degelijk een boosdoener, stelt stikstofhoogleraar Wim de Vries van WUR. “Het KNMI toont de uitstoot van NOx (stikstofoxiden): stikstofverontreiniging die vooral door industrie en verkeer wordt veroorzaakt." De ammoniakuitstoot (NH3/NH4), de stikstof-emissie uit mest, is helemaal niet zichtbaar op dat beeld. Verschillende kenners wezen er vorige week al op dat je van professor Dijkhuizen meer verstand van scheikunde zou mogen verwachten.


- veel horecaondernemingen kregen het Spaans benauwd toen ze werden geconfronteerd met de coronamaatregelen die hun bedrijven van de ene op de andere helemaal 'droog' zetten. De paniek heeft plaatsgemaakt voor creativiteit. Steeds meer restaurants komen met een afhaal- en bezorgservice. De bezorgservice voor toprestaurants blijkt zelfs een schot in de roos (AD). In samenwerking met verschillende bezorgbedrijven bieden restaurants geheel verzorgde maaltijden aan. Soms moet je zelf thuis nog wat klaarmaken, de andere maaltijd komt kant-en-klaar jouw kant op. De afhaalmenu’s zijn geen vetpot, maar zorgen er wel voor dat de eerste kosten van restaurants gedekt kunnen worden.

Voor het restaurant van de ‘jongste sterrenkok van Nederland’ Niven Kunz valt niettemin het doek. Vermoedelijk was de coronacrisis het laatste zetje voor het faillissement van Restaurant Niven (Het Financieele Dagblad). Ook de restaurants Jamie’s Italian in Den Haag en Rotterdam gaan definitief dicht. De verlenging van de coronamaatregelen heeft de horecazaken de das omgedaan, laat de directie van Italian Food Concepts Netherlands weten (Algemeen Dagblad). De restaurants hadden het ook zonder het virus al moeilijk.

- het aspergeseizoen is weer van start. Zonder grote opening dit jaar. Maar kwekerijen laten zich niet afschrikken door de coronatijden (BN De Stem). De eerste asperges liggen in de verswinkels van verschillende kwekerijen. Boerderijwinkels nemen de overheidsmaatregelen serieus. Je kunt er dus op gepaste afstand voor je asperges terecht. En dat is maar goed ook; normaal is de horeca de grootste afnemer van asperges. Nu kun je ze zelf in huis halen.

Op de intensive care van het UMCG in Groningen hebben 9 van de 10 coronapatiënten overgewicht. Afdelingshoofd Peter van der Voort zocht de afgelopen dagen samen met zijn medewerkers koortsachtig naar een verklaring. De hoeveelheid vetweefsel lijkt de boosdoener. Daarbij spelen ACE2-receptoren, waar het virus dol op is, een rol. Meer vetweefsel betekent meer ACE2-receptoren en des te meer plek voor het virus om schade aan te richten, legt van der Voort uit (DvhN).

Het is vandaag 1 april. Waar vorig jaar de 1 aprilgrappen je om de oren vlogen, durven merken het dit jaar niet aan. Ons hoofd staat er niet naar (Adformatie).
Vanaf vandaag is een peuk opsteken op Schiphol er niet meer bij. Datzelfde geldt voor de horeca, al merkt niemand daar wat van door de corona-maatregelen (Algemeen Dagblad). Voor pakketbezorgers zijn het hoogtijdagen, het is net zo druk als rond de feestdagen. Maar anders dan met Kerst, is nu iedereen is lekker thuis om de pakjes aan te nemen (Algemeen Dagblad). Gelukkig ben ik niet de enige die terugvalt op comfortfood in deze tijd. Ook de beroemde Britse kookboekenschrijver Nigel Slater eet anders dan normaal. “Alles wat niet goed voor mijn lijn is, wil ik nu graag eten” (Algemeen Dagblad).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken