De Daily Mail - een Engelse 'volkskrant' - schreef gistermorgen over orthorexia nervosa. Gistermiddag stond het al in De Telegraaf en daarna kopieerden alle gezondheids- en afvalblogs het artikel.

Orthorexia nervosa-lijders zijn voortdurend bezig met het vermijden van eten dat niet puur, natuurlijk en gezond is. Daardoor eten ze een heleboel niet meer, terwijl ze het kennelijk wel nodig hebben. Toen ze nog 'ongezond' aten, bleven ze vanzelf OK. Met andere woorden, gezondheidswaan leidt tot ongezondheid. Steven Bratman is de 'ontdekker' van deze nieuwe ziekte.

Ziekte?

Eten was ooit eten. Dat was toen pillen en poeders ook nog zichzelf waren. Daarna besloten een paar mensen dat ze ons moesten leren dat eten een medicijn is. Daarmee maakten ze ons ziek. Eerst in ons hoofd en toen in ons lijf.Wie waren die lui eigenlijk? Ze moesten eens flink op hun lazer krijgen.

Er is maar een remedie tegen deze ziekte: eten moet weer eten worden en zo lekker dat je van alles wilt proberen. Niet teveel natuurlijk, want anders word je ziek. Maar da's heel wat anders dan ziek worden van 'gezond eten'.Dit artikel afdrukken