Orthodontisten verkeren in de unieke positie dat zij met grote regelmaat een verder vrij zorgeloze leeftijdscategorie (12-16-jarigen) in hun stoel krijgen. Omdat ze bovendien de mondholte inspecteren, kunnen ze de eerste tekenen van eetstoornissen signaleren. Dat schrijft Le Figaro. Orthodontisten vinden dat ze daarom de rol van 'poortwachter' op zich moeten nemen.

In Frankrijk zijn 2.200 orthodontisten die jaarlijks 900.000 jongeren zien, vaak met tussenpozen van 5-6 weken. Juist zij kunnen het opmerken als een kind dikker of juist dunner wordt. Bovendien kunnen abnormale slijtsporen of aantasting van het tandglazuur een indicatie zijn van een eetprobleem. In Frankrijk komen die problemen bij 1 op de 200 meisjes van 12-14 jaar voor.

Uiteraard zijn orthodontisten geen psychologen of voedingsdeskundigen. Maar volgens de Federatie van Orthodontisten 'is het belangrijk dat zij naar de patiënt luisteren, het gesprek aan kunnen gaan en de patiënt verwijzen naar de juiste personen'. "Dat is onze medische opdracht", zegt voorzitter Claude Bourdillat in Le Figaro.
Dit artikel afdrukken